Kaj si lahko koroški Slovenci obetajo od nove avstrijske vlade


Avtor: U.S. Datum: 2220 dni nazaj.


Iz oddaje Sotočja, objavljene 19. marca 2018 na 1. programu Radia Slovenija:

Pred obiskom avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl v Sloveniji se je zunanji minister Karl Erjavec sestal s predstavniki Slovencev v Avstriji. Kaj so ta hip najbolj pereče teme? Manuel Jug iz Zveze slovenskih organizacij in Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev opozarjata predvsem na težave tednika Novice.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Manuel Jug “Ključni izziv je prav tednik Novice. Poiskati moramo sistemsko rešitev, saj ga zdaj v veliki meri financira Slovenija. Dobiti bi morali bistveno več denarne podpore iz Avstrije, saj smo vendarle avstrijska manjšina.”

Bernard Sadovnik: “Mi smo avstrijski državljani in nesprejemljivo je, da v prvi vrsti samo Slovenija skrbi za ohranjanje naše infrastrukture. Poleg tednika Novice je ena naših glavnih zahtev, da se nova zvezna vlada izkaže in v proračunu poveča sredstva, ki bodo namenjena vsem avstrijskim manjšinam. In tako končno zagotovi normalno delovanje vseh naših struktur.”

Kakšen pa je odnos nove avstrijske zvezne vlade do narodnih skupnosti?

Bernard Sadovnik: “V koalicijski pogodbi je jasno zapisano, da želi vlada skrbeti za vse narodne skupnosti, ki živimo v Avstriji. Zaradi tega menim, da se bo s to vlado možno dogovoriti tudi za konkretne pomembne vsebine. Zavedati pa se moramo, da so to dolgotrajni postopki.”

Kje so razlogi, da listi Moja Južna Koroška ni uspelo priti v koroški deželni zbor, sprašujemo vodjo in pobudnika liste Gabriela Hribarja. Bo ostal predsednik Enotne liste, stranke, ki na lokalnem nivoju zastopa tudi koroške Slovence?

Gostili so goriško Slovenko Franko Padovan, županjo Števerjana, ene redkih občin v Furlaniji Julijski krajini, ki se ni povezala v medobčinsko unijo.

Pridružili so se zagovornici Slovencev v madžarskem parlamentu Eriki Köleš Kiss, ki se je v okviru volilne kampanje srečala tudi s slovenskimi porabskimi upokojenci.

Na Reki pa so se srečali učitelji slovenskega jezika na Hrvaškem. Se zanimanje za pouk slovenščine pri naših južnih sosedih še povečuje? Kakšen pa je odziv na evropsko državljansko pobudo – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi?

Prisluhnite oddaji na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo