Kako malo dopisovanje lahko rodi veliko ljubezen


Avtor: U.S. Datum: 2032 dni nazaj.


Iz oddaje Slovencem po svetu, ki je bila na sporedu 1. programa Radia Slovenija 11. maja 2018:

Matej Rančigaj se je na Facebooku Prvega oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu Mojce Delač na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Mirtha in Jože Koder sta si dopisovala prek revije in se nato srečala tudi v živo. Mirtha je k njemu v Buenos Aires priletela naravnost iz Združenih držav. Ob koncu oddaje pa vas vabiva še na koncert slovenskih pevskih zborov v Pragi, ki ga pripravlja slovensko društvo Jožeta Plečnika.

Matej Rančigaj je Slovenec po svetu že sedem let. In če navadno ob tem podatku dodamo kraj bivanja, bi zanj lahko rekli, da smo s tem »po svetu« povedali že vse. Zase pravi, da ima že kar nekaj »drugih domov«, in čeprav je zadnja leta baza Capetown v Južnoafriški republiki, smo ga ujeli v Braziliji. In to ob pomoči radijskih valov. Na Facebooku Prvega se nam je namreč oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Pravzaprav bi morali reči – o zgodbah. Motor, Afrika, glasba, svet, ljudje, kultura. Nekaj sta jih v radijske minute ujela z Mojco Delač, ki je Mateja Rančigaja poklicala v Sao Paolo.

foto: Peter Hellberg / Flickr

Ko družbenih omrežij še ni bilo, so si ljudje dopisovali. Na papir so napisali sporočilo, ga zložili v kuverto, nanjo nalepili znamko in potem 14 dni čakali, da je prišel odgovor. Če je prišel. Ne, to ni bilo v kameni dobi, ampak pred le nekaj desetletji. Takrat sta si začela dopisovati zdaj že skoraj 40 let poročena zakonca Mirtha in Jože Koder. Ona je živela v ZDA, on pa v Buenos Airesu.

Jutri bo živahno tudi med rojaki v češki prestolnici, v Plečnikovi Cerkvi v Pragi bo na sporedu koncert treh slovenskih pevskih zborov. Več o dogajanju pa predsednik Slovenskega društva Jože Plečnik, gospod Iztok Toplak. Kot je povedal Mojci Delač, bo maj zanje pester.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo