Kako spodbuditi rojake za kandidiranje na volitvah?


Avtor: U.S. Datum: 1842 dni nazaj.


Povzetek vsebine oddaje Sotočja, 8. aprila 2019: manjšinske volitve na Hrvaškem in volilne preference Slovencev v Italiji, slovenska hišna in ledinska imena na avstrijskem Koroškem, jubilejna 25. Koroška kuharija in literarni večer v Monoštru.

Prva skupščina Zveze slovenskih društev na Hrvaškem v tem mandatu. Foto: Marjana Mirković

Posnetek je na voljo na strani Radio prvi.

Več o temah oddaje:

Člani zveze slovenski društev na Hrvaškem so se zbrali na skupščini na Reki. Vodilni iz 14 slovenskih društev so med drugim razpravljali o manjšinskih volitvah, napovedanih za 5. maj. Za slovensko narodno skupnost so, odvisno od števila volivcev, volitve razpisane za 23 manjšinski svetov in 16 predstavnikov slovenske manjšine. Težave pa so s kandidati in z volilnimi seznami. Kako se bo na to odzvala Zveza slovenskih društev na Hrvaškem?

S tržaško raziskovalko Norino Bogatec se pogovarjamo o mlajših generacijah rojakov v Italiji, ki volijo drugače kot njihovi straši. Narodnostni vidik namreč ni več odločilen.

Slovenska ledinska in hišna imena na avstrijskem Koroškem so od leta 2010 uvrščena na avstrijski seznam nesnovne dediščine Unesca. Zasluge za to imata zemljevida teh imen v Kotmari vasi in Selah. Danes je izšlo že 9 tovrstnih zemljevidov, nastajajo pa tudi novi. Zasluge za to ima tudi čezmejni projekt Flu Led. Več o projektu in kulturnem spletnem portalu slovenskih ledinskih in hišnih imen v tokratni oddaji.

Z Jankom Arahom in Dorotejo Omahen se pogovarjamo o jubilejni 25. Koroški kuhariji, ki jo Klub Korošcev Ljubljana prvič pri na avstrijskem Koroškem. Pridružimo pa se tudi porabskim slovenskim upokojencem, ki so gostili člane literarne sekcije doma Janka Škrabana iz Beltincev.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo