Kam odhajajo Slovenci


Avtor: U.S. Datum: 2426 dni nazaj.


Da smo Slovenci narod, ki se ne mara seliti prav daleč od svoje rodne države, ni le nacionalni mit. Uradni podatki Statističnega urada RS kažejo, da se je največ Slovencev v zadnjem desetletju preselilo v eno izmed evropskih držav. Med temi zadnja leta prednjači Avstrija, kamor se iz leta v leto seli več Slovencev; leta 2008 so se tja preselili 603, lani že 2404.

Druga država, kamor se najraje selimo, je Nemčija, kamor je lani odšlo 1795 Slovencev, radi imamo tudi Švico, nekaj sto posameznikov pa se vsako leto preseli tudi v Severno Ameriko in Azijo, kamor odhajajo prav najvišje izobraženi, ki imajo med evropskimi državami najraje Veliko Britanijo, Avstrijo, Nemčijo, Švico. V zadnje tri sicer odhaja večinoma kader s srednješolsko izobrazbo, največ jih dela v predelovalnih dejavnostih ter gradbeništvu. Številke Slovencev po svetu so v resnici vsaj še enkrat višje, kot kažejo uradni podatki, saj marsikdo ne odjavi stalnega prebivališča, še posebej ko se selijo znotraj držav Evropske unije. Prav tako je vedno bolj prisoten trend digitalnega nomadstva, ko predvsem mladi visoko izobraženi pol leta ali vse leto potujejo po svetu, račune pa izdajajo prek slovenskega espeja in tukaj tudi plačujejo davke, čeprav v resnici tukaj ne živijo.

Preberite več na svetkapitala.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo