Knjiga o prvem slovenskem ženskem časniku


Avtor: U.S. Datum: 2152 dni nazaj.


V torek, 16. januarja, ob 18. uri, bo v Tržaškem knjižnem središču predstavitev monografije Slovenka - prvi ženski časopis (1897-1902).

Prvo knjigo o prvem slovenskem ženskem časopisu, ki je ravnokar izšla v sozaložbi Znanstvene založbe Filozofske fakultete UL in založbe Beletrina, je uredila zgodovinarka, profesorica in raziskovalka Marta Verginella, zanjo pa so prispevale še številne druge strokovnjakinje na področju literarne in kulturne zgodovine ter študij spolov.

V pogovoru s Tatjano Rojc bosta knjigo predstavili urednica in Irena Selišnik, zgodovinarka in soavtorica knjige

Dr. Marta Verginella je med drugim zapisala: "Knjiga, ki jo imate pred sabo, ni namenjena samo zaznamovanju 120-letnice prvega ženskega časopisa, ki ima za seboj kar nekaj nemih in javno neznanih obletnic. Njen namen je bolj ambiciozen, ker želi predstaviti okolje, v katerem je prvi ženski list nastal in zaživel, protagonistke te prve ženske časopisne avanture, tiste, ki so si ga zamislile, vanj pisale in ga brale, predvsem obe urednici Marica Nadlišek Bartol in Ivanka Anžič Klemenčič, a tudi pesnice, pisateljice, prevajalke, nenazadnje pa tudi pisce in sodelavce ter podpornike tega prvega ženskega lista. Gre za obsežno in raznovrstno skupino slovenskih izobraženk in izobražencev, ki so se v slovenskem prostoru in tudi izven njega angažirali za ženski časopis, predvsem pa verjeli v nujo njegovega izhajanja."

Predogled knjige si lahko prelistate na tej povezavi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo