Knjižni dar za krepitev medsosedskih vezi


Avtor: U.S. Datum: 1939 dni nazaj.


Urad avstrijskega zveznega kanclerja in Mohorjeva družba v Celovcu vsako leto podarjata slovenskim nevladnim ustanovam in organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu knjige v vrednosti 50.000 evrov. To se je ponovno zgodilo v torek.

Foto: USZS

Knjižni dar devetim organizacijam

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta v torek dopoldne v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani devetim nevladnim in nedobičkonosnim ustanovam na področju Republike Slovenije in Slovenski čitalnici v Čabru na Hrvaškem podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev in avtoric. Knjige v vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju.

„Za manjšine posebnega pomena“

Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do svojih bodočih bralcev v Sloveniji in ponovno tudi do slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem. Slovesnost so glasbeno obarvali učenci in učenke Osnovne šole Antona Janše Radovljica.

Veleposlanica Sigrid Berka je v priložnostnem govoru poudarila izreden pomen branja knjig. Kot je povedala, je namreč „prav za manjšine posebnega pomena, da negujejo svoj jezik, in branje je za to najboljše sredstvo. Nihče drug ne ve tega bolje kot Mohorjeva družba v Celovcu, eden izmed prepoznavnih znakov slovenske narodne skupnosti v Avstriji“, je dejala veleposlanica. Dekan Olip vidi v akciji nadaljevanje poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu: „Mohorjeva družba v Celovcu bi rada z akcijo poudarila svojo skrb za negovanje slovenskega jezika in kulture med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije.“

Podarjenih že 53.000 knjig

V akciji, ki ob sodelovanju Urada zveznega kanclerja Republike Avstrije in Mohorjeve družbe v Celovcu poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige tako podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine, je Mohorjeva družba zapisala v izjavi za javnost.

SVSD /  slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo