Ko prva dama ZDA postane pravi posel – tudi (ali predvsem) za Sevnico


Avtor: U.S. Datum: 2122 dni nazaj.


Melanijina tortica. Melanijina krema. Njeno vino. Čaj Melania. Copati. Salama. Melania Trump ima v Sevnici celo čokolado, ki nosi njeno ime. Za turiste torej več kot dovolj izbire. Veliko artiklov zaradi omejitev pri avtorskih pravicah sicer zgolj namiguje na to, katera »kronana glava« jih je oplemenitila, a nič za to – trgovci so se pač znašli po svoje. Vinu so nadeli ime »Prva dama«, copate z belim repkom iz zajčje kože pa boste v Kopitarni Sevnica našli pod nazivom »Bela hiša«.

New York Times piše, da je Melania za Sevnico, kraj z okrog 5000 prebivalci, ki leži dobro uro in pol vožnje iz Ljubljane, vsekakor dobra reklama. In tako meni tudi večina krajanov, ki so po izvolitvi Donalda Trumpa na mesto predsednika ZDA, pljunili v roke ter izkoristili potencial, ki ga je ponudila »nekoč Melanija Knavs«.

Letos so ponovno odprli edini hotel v mestu, število turistov se je v treh letih, odkar je Melanijin mož prvič resno namignil, da bo vstopil v predsedniško tekmo, povečalo za približno 15 odstotkov na 20.000 obiskovalcev letno. Preostalo je dejansko zgodovina.

»Ko je Melania postala prva dama ZDA, so se stvari tu resnično spremenile,« priznava župan Sevnice Srečko Ocvirk. »K nam prihajajo turisti z vsega sveta.«

Tudi Kopitarna je izkoristila trenutno slavo nekdanje sokrajanke – eden od zaposlenih celo meni, da je Melania Slovenijo postavila na svetovni zemljevid. »Prej so nas pogosto menjali s Slovaško,« je dejal novinarju ameriškega časnika.

Vendar so na drugi strani tudi posamezniki, ki menijo, da Sevnica ni zgolj rojstni kraj nekdanje manekenke in trenutne prve dame ZDA. »Imamo prelep grad, čudovite razglede na reko Savo. Si lahko predstavljate, kako lepo je tu poleti?« retorično navrže lokalna vodnica Lidija Ogorevc.

Podobno razmišlja tudi Mojca Pernovšek, direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Kot navaja New York Times, gospa kraj izpostavlja zaradi vsega drugega kot politike. Pohodniški kotički, okoliške vasi, festivali in ribolov – Sevnica lahko ogromno ponudi, zato nočem govoriti o politiki, je dejala.

Do leta 2016 je bil ta stavek skoraj nepotreben – po Trumpovi zmagi pa se je vse spremenilo tudi za prebivalce Sevnice, nekdanjega industrijskega središča, katerega del sta bila nekoč Viktor in Amalija Knavs, starša takrat še Melanie s črko j.

Gospa Trump je Sevnico zapustila pred približno 30 leti, najprej zaradi študija v Ljubljani, nato jo je manekenska kariera zvabila čez lužo. In znova – preostalo je zgodovina.

»Poroka pač ni kakšen omembe vreden dosežek«

Za nekatere mlajše prebivalce Sevnice, ki so se rodili šele po Melanijinem odhodu, je dejstvo, da imajo tako slavno sokrajanko, precej zabavno in vznemirljivo. »Ne poznam je, a sem ponosna na to, da prihaja iz Sevnice,« pravi Maja Kozole Popadič, lastnica mestne kavarne, in doda, da je za nekatere prebivalce Melanijin status resnično velika stvar. Da se Melania v svoj rojstni kraj od trenutka, ko je postala prva dama, (še) ni vrnila, jih očitno ne moti.

Sevničanom tako za zdaj ostajajo le »predsednikov hamburger« in koščki slastne čokolade. V kraju je sicer res moč najti izjeme, ki jih Melanijino ime (ali pa njena pozicija) niso preveč ganili: »Morda so bili ljudje ob Trumpovi izvolitvi še nekoliko vznemirjeni nad dejstvom, da Melania prihaja iz Sevnice. A to je že prežvečeno. Poroka z nekom zame pač ni kakšen omembe vreden dosežek,« zaključi mlada natakarica Mia Podlesnik.

Delo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo