Koncert skupine Laibach in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Bruslju


Avtor: slovenci Datum: 2868 dni nazaj.


Bruselj - V palači Bozar v Bruslju bo v torek 9. februarja nastopila skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na sporedu bodo nove interpretacije skladb skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT, ki se ukvarjajo z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Ljubljana, Krizanke. Koncert skupine Laibach v sklopu turneje Spectre.

Program, ki ga bodo izvedli v Bruslju, sta skupaj pripravila Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija. Mladi slovenski skladatelj Anže Rozman je skladbe pripravil za orkester, ki mu bo dirigiral Simon Dvoršak. Občinstvo bo lahko prisluhnilo novim interpretacijam pesmi skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT iz leta 2003, ki se ukvarjajo z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Samooklicani »inženirji človeških duš«, ki z isto glasbo lahko popeljejo v razmišljanje ali pa spodbudijo k plesu in korakanju, bodo tokrat ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija poslušalce prikovali na sedeže.

Koncerta bosta dva – v Bruslju in Ljubljani

Pobudnik za organizacijo dogodka je javni zavod Festival Ljubljana. Bruselj kot lokacija koncerta skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ni bil izbran naključno, niti ni edina lokacija dogodka. Gre namreč za dvojni dogodek, ki bo 9. februarja najprej na sporedu v Bozarjevi dvorani Henry Le Boeuf, 2. septembra pa še v ljubljanskih Križankah. »Koncert bo v Bruslju izveden predvsem z namenom dodatnega promoviranja mesta Ljubljane, ki v letošnjem letu nosi naziv Zelene prestolnice Evrope. Drugi, prav tako pomemben razlog za organizacijo dogodka v Bruslju, je promocija programa Festivala Ljubljana v evropski prestolnici,« je izbor lokacije komentiral Darko Brlek.

»Simfonični orkester RTV Slovenija že šest desetletij orje ledino z glasbenimi sodelovanji, ki pa jih šele zadnje desetletje označujemo kot "crossover". Da bo sodelovanje s skupino Laibach eno drznejših, napovedujeta že čas in prostor, v katerem se bo prvi skupni koncert zgodil. Tudi na ta način glasbeniki javne radiotelevizije izvajamo svoje javno poslanstvo in na svojstven način temu času in družbi nastavljamo ogledalo,« pravi Patrik Greblo, vodja Glasbene produkcije na RTV Slovenija.

Ljubljana, Krizanke. Koncert skupine Laibach v sklopu turneje Spectre.

Laibachova samorefleksija

Laibach je petintrideset let po svojem nastanku mednarodno najbolj priznana glasbena skupina, ki izhaja iz nekdanjih komunističnih držav vzhodne oziroma srednje Evrope, ter je ena najskrivnostnejših oziroma preroških, a tudi najpristnejših skupin. Ustanovljena je bila v letu Titove smrti v industrijskem mestu Trbovlje, v tako imenovanem revolucionarno-rdečem predelu Slovenije. Laibach je dosledno nasprotoval vsakemu etiketiranju ter še vedno zavrača oznake, kot so »rock«, »pop«, »tehno« ali »industrijski«. Avgusta 2015 so kot prva takšna skupina nastopili v nedostopni Severni Koreji, samotarski garniziji, znani po vojaških koračnicah, množični gimnastiki in hvalnicah velikemu voditelju ter kljubovalnemu upiranju zahodni popularni kulturi.

O njih je bilo posnetih več dokumentarnih filmov in knjig, med njimi tudi dva celovečerna filma (Predictions of Fire režiserja Michaela Bensona ter Victory Under The Sun režiserja Gorana Gajiča). Drzna glasba Laibachov je obogatila tudi več gledaliških produkcij, zaslediti pa jo je mogoče tudi v nekaterih velikih hollywoodskih uspešnicah (Spiderman I, Blair Witch Project, Iron Sky ter v seriji Alias).

Skupina, ki še vedno živi in ustvarja v Ljubljani, je do danes nastopila že na več kot 1.000 koncertih po vsem svetu ter prodala milijon albumov. Za svoje delo je poleg številnih izjemnih kritik prejela tudi več nagrad in priznanj, med njimi priznanje Zlata ptica, viktorja za posebne dosežke na področju medijske in popularne kulture ter nagrado mesta Ljubljane za izjemne ustvarjalne dosežke doma in v tujini.

Foto: STA/Danijel Novakovič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo