Koncert slovenskih zborov v Sarajevu


Avtor: U.S. Datum: 2550 dni nazaj.


Dan državnosti Republike Slovenije so v Sarajevu praznovali že prejšnjo soboto, 17. junija, s koncertom pevskih zborov v v dvorani Frančiškanskega mednarodnega študentskega centra. Nastopila sta pevski zbor slovenskega društva Cankar in Mešani pevski zbor Lisca iz Sevnice.

Skupni nastop zborov iz Sarajeva in Sevnice.

Skupni nastop zborov iz Sarajeva in Sevnice.

Oba zbora sta se predstavila z bogatim programom. Sarajevski, pod vodstvom dirigenta Fuada Šetića, je začel s pesmijo "Na zelenem travniku", po ljudskem motivu s Kostela, in nadaljeval še z osmimi pesmimi. Sevniški zbor je pod vodstvom dirigenta Jožeta Pfeiferja zapel prvo pesem "Ne čakaj na maj" in končal z deveto – "Lepu je blu (na Vipavskem)". Slovenske ljudske in pokrajinske pesmi so odmevale po polni dvorani in navduševale poslušalce. Posebno toplo so sprejeli nastop brata in sestre Maya in Maye Orešek iz Sevnice, ki sta igrala na kitari in violini. Na koncu sta oba zbora skupaj zapela pesmi "Rož, Podjuna, Zila" in "Slovenska dežela".

Po končanem programu, ki ga je povezovala Dina Maksumić,  sta prisotne pozdravila veleposlanik Republike Slovenije Iztok Grmek, ki se je zahvalil društvu Cankar za uspešno delo in sodelovanje, ter gospa Nada Novšak, ki se je v imenu mešanega pevskega zbora Lisca tudi zahvalila društvu Cankar za organizacijo koncerta in za zelo lepo preživete dneve v Sarajevu. Gostje iz Sevnice so prinesli darila za domačine, slovensko društvo Cankar pa je gostom podarilo bosanske sladice "rahat lokum".

Pevski zbor društva Slovencev Cankar iz Sarajeva.

Veleposlaniku Iztoku Grmeku in konzulki Barbari Beričič, ki končujeta službovanje v Sarajevu, je predsednica SD Cankar Verica Džindo v spomin in znak hvaležnosti podarila sliki sarajevskega Slovenca, akademskega slikarja Davora Reharja.

Koncertu je sledilo prijateljsko druženje ob orehovi potici, pijači in seveda pesmi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo