Konec skupne poti


Avtor: U.S. Datum: 2694 dni nazaj.


Dva izmed najboljših športnikov med Slovenci v Italiji, jadralca Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti, ne bosta več tekmovala v olimpijskem razredu 470. Vsak je (že) izbral svojo novo pot.

Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti

Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti. Foto: Primorski dnevnik

Sivitz Košuta je zaplaval v trenerske vode, Farnetija pa tačas bolj mikajo kajutne jadrnice. Odslovila sta se tudi od jadrnice, ki sta jo slovesno krstila leta 2015. Zdaj je beli "Presidente" že nekje v Franciji. Uspešne zgodbe Čupinih jadralcev je torej konec.

"V danih pogojih ne moreva nadaljevati. Ob pomanjkanju denarnih sredstev za res vrhunsko pripravo je tu tudi mačehovski odnos zveze. Pogovoril sem se tudi s predsednikom zveze, a pri njem nisva dobila nikakršnega zagotovila," je razloge o odločitvi o koncu kariere strnil Farneti.

Brez podpore zveze, ki bi med drugim lahko tudi pospešila vključitev v eno izmed vojaških ekip, pa ne moreta nadaljevati. Pri 26 letih si najbrž želita tudi nekaj finančne samostojnosti, kar bi jima zagotovila samo redna služba. V vrhunskem športu bi "samostojnost" zagotovilo mesto v vojaški ekipi ali pa mogočni sponzor. Ker pa so vrata vojaških ekip ostala zaprta, mogočnega sponzorja pa nista dobila, sta se morala racionalno odločiti za prekinitev kariere.

"V novo olimpijsko kampanijo bi šla le, če bi se lahko jadranju posvečala 100 %, saj si sicer zadnji. Ne moreva pa več jadrati brez nikakršnega povračila stroškov in živeti še naprej na plečih staršev. Nenazadnje prejemajo povračila tudi igralci amaterskih ekip, midva z Jašem pa ničesar," je priznal Sivitz Košuta.

Več v Primorskem dnevniku.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo