Konzulat v Trstu odslej blizu rimskega gledališča in občinske stavbe


Avtor: U.S. Datum: 1711 dni nazaj.


V Trstu so danes odprli nove prostore Generalnega konzulata Slovenije. Odprtja se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki se je srečal s predsednikom Dežele Furlanije-Julijske krajine in predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. V ospredju je bila problematika izvolitve predstavnika slovenske manjšine v rimski parlament, pa tudi prihodnost Narodnega doma.

Nove prostore so slovesno odprli predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, slovenski zunanji minister Miro Cerar, tržaški župan Roberto Dipiazza in slovenski konzul v Trstu Vojko Volk. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

V stavbi na ulici Teatro Romano v bližini tržaške občine odslej domuje Generalni konzulat Slovenije. Pred tem je bilo slovensko predstavništvo v najemnih prostorih na tržaškem nabrežju od leta 1995. Minister za zunanje zadeve Miro Cerar: "S temi prostori dajemo našemu generalnemu konzulatu nove možnosti, nove dimenzije, tukaj se bodo ljudje srečevali, povezovali."

Z nakupom so na zunanjem ministrstvu, kot pravijo, tudi prihranili. Generalni konzul v Trstu, Vojko Volk: "Tisto, kar si osebno želim, je, da bi nam ob tem prihranku ministrstvo priskočilo na pomoč. Izredno potrebujemo konzula, ki bi se ukvarjal z gospodarskimi temami, ker je tega vedno več."

Ob odprtju novih prostorov sta se sestala tudi minister Cerar in predsednik dežele Furlanije-Julijske krajine. Ob sodelovanju na različnih področjih sta govorila tudi o prizadevanjih za izvolitev predstavnika slovenske narodne skupnosti v rimski parlament, kar predvideva tudi zaščitni zakon. Predsednik dežele Massimilano Fedriga: "Želim si, da bi na ravni dežele imeli mesto za predstavnika manjšine."

Zajamčeno predstavništvo bo tudi ena izmed tem pogovora med slovenskim in italijanskim ministrom ob srečanju Srednjeevropske pobude, ki bo jutri v Trstu. Miro Cerar: "Pa tudi o tem, da si želimo, da bi prihodnje leto ob 100. obletnici požiga Narodnega doma pridobili Slovenci nazaj, torej naša manjšina, v uporabo te prostore. To je bila zaveza dana pred časom, to zavezo bi morala Italija jemati resno."

Minister se je srečal tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti. Nazadnje jih je razburil predlog za spremembo zaščitnega zakona. Prihodnji mesec naj bi se sicer predstavniki slovenske narodne skupnosti sestali na vladnem omizju v Rimu, na katerega čakajo že dlje časa in izpostavili pereče problematike.

Tjaša Lotrič,

Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo