Koprski bibliobus za Slovence v Bosni in Hercegovini


Avtor: U.S. Datum: 2210 dni nazaj.


Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper načrtuje nakup novega bibliobusa, saj dosedanje vozilo potujoče knjižnice ne ustreza več knjižničnim normam. Med bralce na Južnem Primorskem bo zapeljal že jeseni. Dosedanje vozilo potujoče knjižnice pa ne bo romalo na odpad. Knjižnica in koprska občina ga bosta v okviru projekta Koprski bibliobus za Slovence v Bosni in Hercegovini podarili Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske v Banja Luki. Bibliobus se bo ustavljal tudi med Slovenci, ki živijo na tem območju in se združujejo v Slovenskem društvu Triglav Banja Luka.

Direktorica banjaluške knjižnice Liljana Petrovič Zečić in direktor koprske knjižnice David Runco s podpisano pogodbo.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper že nestrpno pričakuje prihod novega bibliobusa. Ta bo med uporabnike pripeljal moderno knjižnico z večjim in svetlejšim prostorom za opravljanje knjižnične dejavnosti, promocijo branja in druženja. V novi potujoči knjižnici bo omogočen mobilni dostop od interneta, vanjo bodo lahko vstopali tudi gibalno ovirani. Med bralce bo novi bibliobus zapeljal predvidoma v septembru. Stari pa se bo takrat odpeljal na pot med bralce v Bosni in Hercegovini. Koprska knjižnica ga bo podarila Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske v Banja Luki. Prvi korak na tej poti so naredili včeraj, s podpisom sporazuma o sodelovanju med zavodoma, ki omogoča krepitev strokovnega sodelovanja in potovanje bibliobusa v Banja Luko.  Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je z Narodno in univerzitetno knjižnico že povezana preko enotnega knjižničnega informacijskega sistema Cobis, nam je povedala direktorica banjaluške knjižnice Lilijana Petrovič Zečić:

 »Dogovor o sodelovanju s knjižnico Srečka Vilharja je velik korak za Narodno in univerzitetno Knjižnico  Republike Srbske. Že, ko smo bili prvič na obisku v Kopru,  smo videli možnosti sodelovanja na različnih področjih. Tako kot koprska, je tudi  naša knjižnica obenem še regionalna in mestna knjižnica Banja Luke, zato imamo v mislih že nekaj manjših skupnih projektih. Dogovor o sodelovanju pa je tudi prvi korak za uresničitev našega velikega projekta  »bibliobus«. Z njim bomo bralcem ponudili novo storitev, ki je v Bosni in Hercegovini doslej še ni bilo. Koprski bibliobus bo prva potujoča knjižnica v Bosni in Hercegovini, v Republiki Srbski oziroma v celotni regiji«.

Postaje bibliobusa bodo tudi med Slovenci, ki živijo v Banja Luki in njeni neposredni okolici. O projektu Koprski bibliobus za rojake v Bosni in Hercegovini več direktor koprske knjižnice David Runco:

Podpis darilne pogodbe za biblilobus.

»Na podlagi dogovora, bo Narodna in univerzitetna knjižnica Banja Luka izvajala v imenu Osrednje knjižnice in za Osrednjo knjižnico bibliobusno dejavnost za pripadnike slovenske narodnostne skupnosti. Tako bomo imeli že v letu 2018 tri postajališča, konkretno govorimo o naseljih Slatina, Laktaši in predelu Banja Luke. Ta postajališča so bila izbrana v sodelovanju in na pobudo društva Slovencev Triglav, tako da oni so v to zgodbo zelo vpeti.« 

Slovensko društvo Triglav iz Banja Luke neprekinjeno deluje že 20 let. Poleg ohranjanja slovenske kulture in besede, imajo v društvu razvejano založniško dejavnost, izvajajo pa tudi pomembne projekte na področju šolstva, kar omogoča mladim iz Bosne in Hercegovine nadaljevanje šolanja v Sloveniji. Trinajstega aprila bodo dvajsetletnico proslavili na slavnostni akademiji, na kateri se bodo pobliže spoznali tudi s potujočo knjižnico.

Barbara Kampos

Zvočni prispevek lahko slišite na strani SVSD.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo