Korošica v Amsterdamu: Pogreša pogled na gore in neskončne gozdove


Avtor: U.S. Datum: 1807 dni nazaj.


Po študiju aplikativne kineziologije na Univerzi na Primorskem je dobila priložnost za delo v tujini.

Koroško je na nek način "zapustila" že, ko je na slovenski obali študirala aplikativno kineziologijo, nam je povedala Breda Kordež, ki sicer prihaja s Prevalj. "Pot domov z Obale na Koroško je naporna, sploh dolga ovinkasta cesta iz Arje vasi do doma. Zaljubila sem se tudi v Obalo in tamkajšnje življenje, a sem se kljub temu z veseljem vračala domov med domače in prelepo naravo," je pojasnila. S študijem je pridobila dobre smernice za delo, odprla se ji je možnost raziskovalnega dela v Avstriji, sledila je selitev v Ljubljano, kjer je pričela delati v športu. Kmalu zatem je dobila še priložnost za delo na Nizozemskem. "Od nekdaj sem sanjarila o življenju, delu v tujini oziroma vsaj priložnosti izkusiti tujino na daljši rok. Hitro sem sprejela odločitev, da je delo v Amsterdamu odlična izbira zame, saj poleg življenja v čudovitem mestu še ogromno potujem," je razložila.

Breda Kordež. Foto: osebni arhiv

Pomoč pri oskrbi tetraplegika

Oktobra lani se je odpravila na Nizozemsko, kjer je pričela delati kot "Au pair". Pomaga pri negi in oskrbi tetraplegika, ki je zaradi poškodbe vratne hrbtenice paraliziran od vratu navzdol. Nekaj delovnih izkušenj s fizično nezmožnimi osebami je do takrat že imela, a ne še na daljši rok, zato ji je to predstavljalo velik izziv.

Amsterdam je kot turistka obiskala že prej, a povsem drugače je zdaj, ko je postal njen začasni dom. "Čudovito mestece, polno kanalov, ki med seboj povezujejo ulice in ustvarjajo magično vzdušje, ter sprememba okolja so močno vplivali na to, da mi je Amsterdam prirasel k srcu," je dejala.

Kar hitro je dobila možnost tako rekoč "službenih" potovanj. Njihov delodajalec namreč obožuje potovanja, zato ga pri tem ni ustavila niti paraliza. V nekaj mesecih, odkar biva na Nizozemskem, je obiskala že otok Curacao v karibskem morju, ki je del Nizozemskih Antilov. Božič in novo leto je tako preživela na morju v poletnem vremenu. Odpravili so se tudi na zimsko potovanje v Švico - Verbier, pred kratkim pa so tri tedne potovali po Floridi.

Pogreša jutranji razgled z balkona domače hiše

Odkar je na Nizozemskem, se še ni vrnila domov na Koroško: "Neverjetno že pogrešam jutranji razgled z balkona hiše na naše prečudovite gore in neskončne gozdove, ki nas obdajajo, seveda pa pogrešam tudi moje najbližje." Konec maja se bo vrnila domov na krajše počitnice. Upa, da se bo takrat že pričelo pravo poletje, saj je vreme v Amsterdamu za njen okus preveč oblačno, deževno in vetrovno. "Nizozemci se res pogosto pogovarjajo o vremenu, kar sem hitro pridobila. Vsi že komaj čakamo tople poletne dneve, ki s seboj prinašajo druženja po parkih in odkrivanja skritih lokacij, ki se kar prebudijo ob prvih žarkih sonca," je povedala in dodala, da ima v prihodnosti odprte vse poti. Morda se vrne v Slovenijo, izbere kakšno drugo državo ali pa ostane na Nizozemskem, kjer se spogleduje z možnostjo nadaljnjega študija v Amsterdamu.

Urška Polanc,

Večer


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo