ÖVP požrla dano besedo


Avtor: U.S. Datum: 2636 dni nazaj.


Pri sprejemanju reforme deželne ustave na avstrijskem Koroškem se znova zapleta. Potem ko je lani vendarle prišlo do dogovora med deželnimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami, da se v ustavi omeni tudi slovenska narodna skupnost na avstrijskem Koroškem, ljudska stranka po novem prižiga rdečo luč. Znotraj slovenske manjšine za to ni razumevanja.

Intervju za celovški Kleine Zeitung, v katerem je Christian Benger dejal, da nasprotuje omembi Slovencev v deželni ustavi.

Intervju za celovški Kleine Zeitung, v katerem je Christian Benger dejal, da nasprotuje omembi Slovencev v deželni ustavi.

Koroška ljudska stranka je, kot zdaj kaže, požrla dano besedo. Predsednik stranke Christian Benger je dejal, da bi morala politika prisluhniti svojim državljanom, ki si v ustavi ne želijo omembe slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Prepričan je, da bi takšno ravnanje koroške politike razdelilo avstrijsko Koroško.

Danes so se na stališče ljudske stranke že odzvale različne manjšinske struje, od politike do gospodarstva, ki prizadeto ugotavljajo, da bi dežela na tak način skrenila s skupno začrtane poti, ki jo je postavila z dogovorom o ureditvi dvojezičnih krajevnih napisov. Predsednik Sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu zveznega kanclerja Bernard Sadovnik je danes o tem obvestil politični vrh na Dunaju.

Kot kaže, se avstrijske stranke že pripravljajo na parlamentarne volitve na vseh ravneh in ljudska stranka očitno svoj volilni kapital vidi tudi v vnovičnem konfliktu s koroškimi Slovenci. Prav sprejetje reforme ustave, v kateri bi bili prvič omenjeni, bi pokazalo, da je avstrijska Koroška osvojila lekcijo preteklosti, začela graditi svojo prihodnost na konkretnih gospodarskih in drugih vsebinah, ne na proti-manjšinski politiki, ki je dolga leta prikrivala resnične probleme Koroške.

Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo