Koroška poje v znamenju pesnice Milke Hartman


Avtor: U.S. Datum: 2593 dni nazaj.


Letošnja pevska revija Koroška poje, ki je včeraj potekala v Domu glasbe v Celovcu, je bila v znamenju pesnice Milke Hartman. Pevke in pevci so na odru zapeli več kot deset njenih pesmi, ob koncu smo slišali tudi novo skladbo. Koncerta so se udeležili tudi vidni gostje: predsednik države Borut Pahor, nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ter škof Alois Schwarz. Pahor se je po koncertu srečal s predstavniki manjšine in deželnim glavarjem Kaiserjem.

Letos mineva 115 let od rojstva in 20 let od smrti pesnice libuškega puǝla. Milka Hartman je v svoje zvočne poezije in melodijo vlivala mnogo medčloveške topline, v upanju, da bi vse to vplivalo na kulturno rast koroških Slovencev. Njena besedila je uglasbilo ali njene melodije priredilo 41 različnih skladateljev, Krščanska kulturna zveza KKZ je izdala njen celoten opus, 418 uglasbenih pesmi. O Podjuna, Bandrovka, Izbrana, Noč v belini, Sedmi člen, Domotožje, V kresni noči, Davi, Na vrtu moje miljenke ... je bilo slišati tokrat.

Besedila Milke Hartman so na koncertu recitirali igralci SPD Zarja, ki jo vodi župnik v Železni Kapli Polde Zunder, ki je s KKZ tudi vsebinsko zasnoval koncert in hkrati izbral besedila za novo skladbo To bo moja pesem pela, ki jo je uglasbil Roman Verdel. Krstno izvedbo so pripravili MePZ PD Sele, MePZ Bilka iz Bilčovsa, člani Slovenske filharmonije in solista Mario Podrečnik in Irina Lopinsky.

Več lahko preberete na spletni strani Radia Ognišče.

Koroška poje 2017

Koroška poje 2017.
Foto: Matjaž Merljak


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo