“Koroška vse bolj odprta dežela”


Avtor: U.S. Datum: 1911 dni nazaj.


„Koroška izgublja svojo podobo zatohle, rjave province in se vedno bolj uveljavlja kot odprta dežela“, je v slavnostnem govoru na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Domu prosvete v Tinjah ugotovil generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan.

„Koroška vse bolj odprta dežela“ Foto: ORF

Tinjska proslava med prvimi

Slovenski kulturni praznik, ki ga obhajamo 8. februarja v Sloveniji in drugod po svetu, kjer živijo Slovenci, proslavljamo s številnimi prireditvami.

Po ustaljeni navadi sta na Koroškem Katoliški dom prosvete v Tinjah in Prosvetno društvo „Lipa“ iz Velikovca med prvimi, ki vabita na slovesnost.

„Koroška v osrčju Evrope“ je bilo geslo nedeljske prireditve, ki so jo oblikovali v Tinjah mladi in starejši člani Prosvetnega društva „Lipa“, mladinski zbor SPD Danica, ženski zbor SPD Trta, harmonikaš Tomaž Boškin in recitatorja Veronika Kušej in Martin Kuchling.

„Koroška postaja dežela normalnosti“

Slavnostni govornik je bil generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan, ki se je v svojih razmišljanjih predvsem opiral na osebne izkušnje in spoznanja, ki jih je imel s Koroško prej in ki jih ima zdaj, ko opravlja v Celovcu delo diplomata.

V zadnjih letih se je glede ozračja med večino in manjšino le veliko spremenilo, je ugotovil Predan.

„Naš sen in naše poslanstvo“

Rektor Katoliškega doma prosvete v Tinjah je v pozdravnem govoru podal svoje misli h geslu slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku. „Koroška v osrčju Evrope“, ne geografsko, pač pa v drugem pomenu, mora biti naš sen in naše skupno poslanstvo, je dejal Kopeinig.

SVSDslovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo