Koroški oktet na pevski turneji v Avstraliji


Avtor: slovenci Datum: 3015 dni nazaj.


Marca 2015 se je sekcija Koroški oktet Kulturnega društva Prežihov Voranc odpravila na krajšo pevsko turnejo v Avstralijo. Njihove pomisleke, doživetja in izkušnje so opisali spodaj.

DSC_0590

Priprave na izvedbo pevske turneje na najbolj oddaljenem kontinentu se najprej začno z idejo. »Kaj pa če bi šli v Avstralijo?«. In nemalo pomislekov je bilo na začetku. Finančno in organizacijsko je tak projekt ogromen zalogaj za tako majhno društvo, kot je sekcija Koroškega okteta pri matičnem društvu Prežihovega Voranca.

Ja .., kaj pa če bi res šli…?... Vse se potem začne in konča pri denarju. Da ne bo kakšne pomote. Vse kar smo zbrali v zadnjih petih letih delovanja smo namenili za obisk Avstarilje. Ker tu nismo bili do kraja uspešni, smo preostanek krili iz lastnih denarnic. Še posebej to velja za naše žene, ki smo jih na to pot povabili zraven.

Končno smo po vseh manjših in večjih zapletih le dočakali dan našega odhoda. Najprej smo morali priti do Zagreba. Tam smo se nato vkrcali na letalo za Doho. Let je bil sorazmerno kratek…? Samo šet ur, pa smo bili tam. Nato smo v Dohi počakali na medcelinski let Doha – Perth, ki pa je trajal dobrih enajst ur. Oba leta sta bila mirna in brez zapletov.

V Perthu pa so nas že na letališče prišli pozdravit naši rojaki, ki so nas nato odpeljali v svoj Slovenski klub. Lepo so nas postregli celo predstavnica ministrstva ga. mag. Jana Grilc, prva svetovalka pri Veleposlaništvu Republike Slovenije v Camberri nas je prišla pozdravit. Kljub sorazmerni utrujenosti po dolgem potovanju, smo se hoteli nekako oddolžiti za lep sprejem, zato so že kar prvi dan nastopili s krajšim celovečernim koncertom.

Po nastopu smo se odpravili na počitek. Nastanili smo se pri naši rojakinji ga. Kaker Marijani. Stanovali smo še v eni najeti hiši in enem najetem stanovanju. Naslednje dni smo izkoristili za oglede znamenitosti in seveda za naše nastope. V desetih dneh smo tako uradno nastopili šest krat. Dvakrat za Slovence v njihovem klubu, enkrat v muzeju nekdanjega zapora, nato še za nepovezane Slovence v njihovi restavraciji, v cerkvi sv. Marije v mestu Kalgorlie ter v avstrijskem klubu.

Na vse nas je naredila Avstralija zelo močan vtis. Najprej te v tem delu Zahodne Avstralije preseneti, kako zelena je ta dežela. Seveda bolj ko smo se pomikali v notranjost bolj je ta kontinent začel kazati svojo rdečo peščeno bravo. Morje zelo prostrano, še bolj pa te njihove plaže, ki se razprostirajo kilometre daleč, večina pa jih je posuta s snežno belim peskom.

Besedilo: Andrej Kladnik

Slike: Koroški oktet

DSC_0563


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo