Košarkarsko žogo zamenjal za knjigo, črke za pismenke


Avtor: U.S. Datum: 1609 dni nazaj.


Luka Golež je bil v najstniških letih obetaven košarkar, a je športno kariero zamenjal za akademske vode.

Po študiju sinologije v Ljubljani se je preselil v prestolnico Kitajske, kjer je pridobil magisterij iz sodobne kitajske književnosti, zdaj pa dela še doktorat na univerzi v Pekingu; eni najbolj eminentnih na svetu. Celoten študij poteka v mandarinščini, zaradi česar se je moral leta učiti jezika (preglavice poleg več tisoč pismenk, ki se jih je treba naučiti na pamet, povzroča tudi “specifična logika slovnice”, ki jo je treba usvojiti). O življenju v Pekingu sicer pravi, da je hektično in da bi, če bi lahko, iz Slovenije tja prenesel nam samoumevna pravila bontona pri čakanju denimo na vstop v podzemno železnico ali restavracijo, ki narekujejo, da se je treba postaviti v vrsto. Veliko Kitajcev se namreč vede tako, kot da za kaj takega še ni slišalo.

Na fotografiji, ki nam jo je poslal, kleči poleg groba slavnega novinarja E. Snowa, znanega predvsem po knjigi Rdeča zvezda nad Kitajsko. Grob leži ob jezeru v univerzitetnem kampusu.

Več v oddaji: Globalna vas (Val202)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo