Križišča predstavljajo odločilen del življenja


Avtor: U.S. Datum: 1626 dni nazaj.


V oddaji Slovencem po svetu, 7. junija 2019, predvsem o 28. likovni koloniji Slovencev iz tujine v Mostu na Soči. Posnetek je objavljen na strani Radio prvi.

Poletje je čas, ko se veliko naših rojakov z vsega sveta vrača v domovino. Nekateri na obisk, drugi kot turisti, tretji za zmeraj. Kar koli že je razlog, čustva ob tem so močna in zavedanje, da obstaja prostor, kamor se lahko zmeraj vrnemo, je prijetno. Nocojšnja oddaja že v prvem prispevku govori prav o tem – Slovenci, ki živijo izven naše domovine, so se tradicionalno srečali na že 28. likovni koloniji v Mostu na Soči, kjer smo jih obiskali in nastala je reportaža. Pred največjim srečanjem Slovencev, ki živijo v tujini in nosi ime Dobrodošli doma smo govorili z Jasmino Ilić, glavno tajnico Slovenske izseljenske matice. Ob koncu oddaje pa je naš dopisnik iz Rima Janko Petrovec pred mikrofon povabil kapucina, brata Saša Komesa.

Brat Sašo Komes. Foto: Janko Petrovec

Most na Soči je do danes popoldne gostil že 28. likovno akademijo za Slovence v zamejstvu in v tujini v organizaciji Slovenske izseljenske. Naslov letošnje kolonije je bil Likovna križpotja. Zbrali so se umetnice in umetniki predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so ustvarjali pod naslovom Likovna križpotja. Z Darjo Groznik sva Leo Kralj, ki je strokovno vodila kolonijo, najprej vprašala, od kod vse prihajajo udeleženci. Udeleženci kolonije so v umetniškem naslovu našli veliko različnega navdiha. To se je manifestiralo tudi v izboru različnih tehnik, ki so jih uporabili. Kdo bi izseljenstvo razumel bolje od tistih, ki so ga doživeli tudi sami? Dana Kolenc, ki je nekoč delala v znani gostilni Vuga v Mostu na Soči je kar 24 let gostila Slovence, ki so se udeležili likovne kolonije. Seveda se je ob tem spletlo veliko zgodb in prijateljstev, ki so živa še danes. Likovna kolonija se je zaključila danes s kratkim kulturnim programom in razstavo del, ki so jih umetniki v času kolonije ustvarili.

Bliža se osrednja izseljenska prireditev v domovini, Dobrodošli doma, ki bo letos potekala v Radovljici. Poleg tradicionalne osrednje prireditve organizatorji napovedujejo še niz spremljevalnih dogodkov, ki se bodo zvrstili v prvih dneh julija. Lili Brunec je o srečanju Dobrodošli doma in spremljevalnih dogodkih govorila z glavno tajnico Slovenske izseljenske matice, Jasmino Ilič.

Ob koncu oddaje pa v Milano, natančneje v oazo miru srede milijonskega italijanskega mesta. V mislih imamo samostan kapucinov na trgu Velasquez sredi prestolnice Lombardije, kjer živijo štirje mladi Slovenci. Zaradi vse manjšega števila fantov, ki začutijo klic v redovniško življenje, so pri kapucinih sklenili, da bodo slovenski kandidati za redovnike svoja prva samostanska leta preživljali v širši skupnosti s sorodno mislečimi s Hrvaške, severne Italije in drugih držav. Naš rimski dopisnik Janko Petrovec se je v Milanu pogovarjal z bratom Sašom Komesom, 28-letnim navijačem nogometnega kluba Maribor, po poreklu iz Bistrice ob Dravi.

Še nekaj kratkih novic:

Pesnik Vladimir Kos, ki že več desetletij deluje na Japonskem, je 2. junija praznoval 95. rojstni dan. Jezuitski misijonar v Tokiu se je v zgodovino moderne slovenske literature vpisal v letih 1954 in 1955, ko je ustvaril zgodnje dosežke slovenskega pesniškega modernizma. Leta 2014 je prejel nagrado Prešernovega sklada za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi.

V Pragi v organizaciji Slovenskega društva Jože Plečnik in v sodelovanju Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništva RS v Pragi in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti iz Ljubljane, poteka 12. festival Evropski pesniki v živo. Na njem se bodo predstavile tudi tri slovenske pesnice mlajše generacije – Maja Vidmar, Alja Adam in Nina Kremžar. Vse festivalske prireditve so brezplačne.

V nedeljo, 9. junija bo v dvorani dr. Tineta Debeljaka v Slovenski hiši v Buenos Airesu pogovor z največkrat prevajanim modernim slovenskim pisateljem Dragom Jančarjem. Pogovor se bo začel ob 17. uri.

Svetovni slovenski kongres je pripravil bralno-risalni natečaj, ki je namenjen otrokom do 15. leta starosti. Otroci naj sami ali s pomočjo staršev preberejo besedilo koroške ljudske pravljice Hvaležni medved in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Več podatkov najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, risbe pa sprejemajo do 20. oktobra letos.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo