Križna jama: svetovno znana kraška jama


Avtor: U.S. Datum: 3260 dni nazaj.


Beneški pristan. Foto: Csaba Egri

Beneški pristan. Foto: Csaba Egri

Križna jama je svetovno znana kraška jama - katere pa so njene posebnosti?

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama. Njena posebnost je 22 podzemnih jezer s sigastimi pregradami, prek katerih se preliva kristalno čista voda. Jama slovi tudi po najdišču ostankov jamskih medvedov (trenutno največja najdena lobanja jamskega medveda na svetu) terizjemni pestrosti jamskih organizmov, kar Križno jamo uvršča na četrto mesto na svetu. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja.

Kje, natančno leži in kako ter kdaj je bila odkrita?

Križna jama leži v trikotniku med Loškim poljem, Cerkniškem poljem in Bloško planoto. Jama je od vasi Bloška Polica oddaljena 2 km v smeri Loške doline. Prvi znani obiskovalci so bili ljudje iz časa kovinskih dob, tako so arheologi so v vhodnih delih Križne jame našli precej starih keramik, najstarejše so stare okoli 5 tisoč let. Začetki turizma so močno povezani z raziskovanjem - oziroma ju lahko marsikdaj celo enačimo. Prvi podpisi - dokazi "obiska" jame - so iz leta 1557. Prvič opisana leta 1832, vodni del, ki je tudi najlepši, pa so slovenski jamarji raziskali šele po letu 1926.

Po čem se - razen po velikosti - Križna jama loči od še bolj znane Postojnske?

Sama jama je v primerjavi s Postojnsko jamo drugačna zaradi 22 podzemnih jezer s sigastimi pregradami, prek katerih se preliva kristalno čista voda ter najdišču ostankov jamskih medvedov. Razlika je tudi v številu obiska, načinu upravljanja ter ohranjenosti kot taki. Letno v Križno jamo trenutno obišče 7000 obiskovalcev, Postojnsko-planinski sistem pa letos 100-krat več. Način upravljanja je drugačen, saj je DLKJ le skrbnik Križne jame, medtem ko ima Postojnsko-planinskisistem koncesionarja. Po ohranjenosti Križna jama sodi v sam svetovni vrh, saj v jami ni nikakršnega posega (ni betona, ni elektrifikacije), medtem ko je zgodba pri Postojnsko-planinskem sistemu popolnoma drugačna.

Kako poteka pot po njej?

V jami je možnih več ogledov. Za začetni enourni ogled so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost - razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 - minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda. Tak ogled je primeren za skupine do 50 ljudi. Za daljše oglede je potreben predhoden dogovor.

Kalvarija. Foto: Gašper Modic

Kalvarija. Foto: Gašper Modic

Kakšna je temperatura v jami?

Temperatura v jami je vse leto +8° C.

Ali v njej najdemo živa bitja?

Do leta 2000 je bilo v njej odkritih kar 45 podzemnih (troglobiontskih) živalskih vrst, kar jo po pestrosti uvršča na 4. mesto na svetu. Dve živalski vrsti nosita celo njeno ime (hrošček križnojamskibrezokec, križnojamskabelgrandiela). V zimskem času pa je jama drugo največje prezimovališče netopirjev (malih podkovnjakov) v Sloveniji.

Kdo skrbi zanjo in kaj vse je treba storiti za ohranjanje te naravne znamenitosti?

Za Križno jamo zgledno skrbi Društvo ljubiteljev Križne jame, ki je bilo ustanovljeno leta 1998. Društvo se predvsem ukvarja z varovanjem krasa (površja in podzemlja), vodenjem obiskovalcev po Križni jami pri Ložu, skrbništvom za ostale jame v sistemu (Nova Križna jama), izobraževanjem in predstavitvami kraškega površja, s poudarkom na podzemlju in njegovem varovanju ter čiščenjem jam. Delujemo predvsem na področju Notranjske, pa tudi drugod po Sloveniji in svetu, kjer je kraško površje. Naši člani so na področju svojega poklicnega in pa prostovoljnega delovanja v okviru društva povezani s krasom; njegovim raziskovanjem, predstavljanjem, varovanjem in čiščenjem.

Naša želja je v naslednjih letih ponuditi javnosti (tako strokovni kot laični) še bolj kakovosten obisk, oziroma pogoje za raziskovanje, ter nadaljevati in izboljšati varovanje same - turistične - Križne jame, kot tudi celotnega jamskega sistema in Notranjskega krasa. Vsakršno pretirano komercializiranje, povečevanje obiska (še posebej v vodnem delu jame) čez hipotetično mejo (postavljeno na osnovi dolgoletnih izkušenj in meritev), ki jo zagovarja naše društvo, bi ogrozilo jamski sistem in razvrednotilo trud, ki so ga v jamo vložili naši člani kot tudi posamezniki in društvo v 17 letih obstoja.

Med drugim ponujate tudi t. i. alternativne oglede. kakšni so?

Poleg enournega ogleda so na voljo tudi daljši ogledi, in sicer daljši 4-urni ogled zaščitenega vodnega dela jame do Kalvarije - do 1.000 obiskovalcev letno. Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan. Posebnost tega obiska so podzemna jezera ter pregrade, ki jih gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki.

Druga alternativa je ogled vodnega dela do Kristalne gore - do 100 obiskovalcev letno. Tudi tu je zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan.Obisk traja 6,5 – 7 ur. Gre za nadaljevanje poti od dvorane Kalvarija naprej v Pisani rov. Konec nas vsekakor navduši z največjo dvorano v jami, imenovano Kristalna gora (75m).

Prevrnjen kapnik. Foto: Gašper Modic

Prevrnjen kapnik. Foto: Gašper Modic

Kot zadnja alternativa je 1,5 - 2 urni ogled suhega dela jame in medvedjega rova, ki polegklasičnega enournega ogleda jame, ponuja ogled Medvedjega rova, ki je eden od pomembnih nahajališč kosti jamskega medveda v Križni jami.
Za vse obiske zagotovi opremo DLKJ. Obiskovalci morajo imeti seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice.

Ali se je treba za ogled vnaprej dogovoriti? Kako velike skupine sprejmete in ali je mogoč tudi posamičen obisk?

Odvisno od meseca v letu, trenutno so obiski od oktobra do maja so vsi obiski po predhodnem dogovoru. Za 1-urni ogled sprejmemo tudi večje skupine do 50 oseb, za daljše 4 in 7-urne oglede pa je obisk omejen na 4 osebe. Omenjeni obisk je omejen tudi s težo, katera naj nebi presegala 320kg za vse štiri obiskovalce. Možen pa je tudi posamičen obisk, seveda po predhodnem dogovoru.

Kdaj so ogledi mogoči?

Od oktobra do maja so vsi obiski po predhodnem dogovoru. Od maja do junija je možen ogled suhega dela jame (1-urni ogled) vse vikende in praznike ob 15.00h. Med julije in septembrom pa je možen 1-urni ogled vse dni ob 11.00h, 13.00h, 15.00h in 17.00h oziroma po dogovoru.

Kdo so obiskovalci kraških jam?

Obiskovalci kraških jam še zdaleč niso samo jamarji. Križno jamo poleg napovedanih šolskih in drugih skupin obišče največ individualnih gostov. Med sezono so to v glavnem gostje iz tujine. Še vedno prednjačijo gostje iz Izraela, letos pa se je močno povečal obisk gostov iz Francije. Vsak, ki si želi ogledati Križno jamo je vsekakor dobrodošel. Za občane občin Cerknica, Loška dolina in Bloke vsako leto organiziramo tudi dan odprtih vrat. Vse otroke iz osnovnih šol iz že omenjenih občin pa od same ustanovitev društva brezplačno vsako leto popeljemo po suhem delu Križne jame.

Avtor članka: Gašper Modic, Predsednik DLKJ

Več informacij na: Križna jama


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo