KSŠŠD – Ko Klub praznuje rojstni dan


Avtor: U.S. Datum: 1978 dni nazaj.


Citati iz dokumentov klubskega arhiva: »BLAGAJNIK, MOJ BLAGAJNIK, ZAKAJ SI ME ZAPUSTIL?«, »Hudiča, zakaj že spet ni bilo dežurnega?«, »Smrt fašizmu – svoboda knjižnici« …

Na slavje ob obletnici KSŠŠD so prišli tudi kolegice in kolegi iz celovškega študentskega kluba in prinesli glasbenih voščil. Vir: novice.at

S tako nostalgičnim pogledom nazaj smo v petek , 7. decembra, praznovali 95. obletnico Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. Slavnostno praznovanje obletnice častivredne organizacije KSŠŠD se je pričelo ob 19.30 uri, v prostorih, v katerih KSŠŠD že biva 47 let. Številne goste sta pozdravila v imenu odbora podpredsednik Simon Urban in »finančnica« Laura Sturm.

Sledil je govor, ki je opisal razgibano zgodovino KSŠŠD. Na začetku v 1920. letih je Klub še bil brezdomen in so se klubaši in klubašinje srečavali še v različnih kavarnah in zasebnih stanovanjih. Med drugo svetovno vojno je bilo delovanje vseh slovenskih organizacij, torej tudi Kluba, prepovedano. Leta 1946 so organizacijo spet novo ustanovili. Po kratkem izletu v prostore Hrvaškega akademskega Kluba je našel KSŠŠD zavetje v Korotanu. Vsaj do tako imenovanega »korotanskega konflikta,« ki je klubaše in klubašinje spet pustil brez doma. Slučajno je klubaš na poti na sejo uzrl prazne prostore v Mondscheingasse.

Toda kako izgleda tipičen teden v Klubu? Ob ponedeljkih se srečavajo udeleženci in udeleženke tečaja za slovenščino, ob torkih je seja, ob sredah je odprta knjižnica ter se srečava znameniti zbor KSŠŠD na vajah, ob četrtkih je v Klubu na sporedu lutkarstvo, ob petkih se srečavajo klubaši in klubašinje na prireditvi Kluba ali pa na klubskem večeru, v soboto si oddahnemo (ali tudi ne) in ob nedeljah se pospravijo in počistijo umazanije petka.

Govor se je zaključil s pogledom v prihodnost Kluba in v nadaljevanje njegovega dela ter prizadevanj za manjšino koroških Slovencev in Slovenk. Govornika sta nastopila dvojezično. Sledil je nastop Slovenskega pevskega zbora, ki je zapel štiri pesmi. Bil je prvi treh zborov, ki so ta večer nastopili. Večer se je nadaljeval z branjem citatov, izkopanih iz zaprašenih analov 1980. let.

Publika je slišala bisere, prav zlate ideje in spoznanja, kot na primer: »12.11.1987: Zbrisal sledove včerajšnje orgije – se dogovoril za popravljanje oken v knjižnici – uredil pošto – prejel papir za kopiranje – prišel do spoznanja, da preveč delam in tako ne bo šlo več naprej,« ter odgovor: »13.11.1987: Bil po pošto – pospravil klub; pomil posodo … ne laži, veš kaj!!!“«

Kot naslednja sta nastopila zbor koroškega Kluba KSŠŠK ter staroselski zbor KSŠŠD, ki pa je začetka le zapel dve pesmi.Kajti naslednja točka na dnevnem redu je bil recital klubašinje ter aktualne knjižničarke Julije Urban, ki je brala pesmice izpod svojega peresa.
Zbor KSŠŠD je nato še dodal manjkajoči pesmi in govornika sta spregovorila zaključne besede.

Toda prireditev se ni končala kar tako. Za pravi zaključek so vsi zbori, starejši in mlajši klubaši in klubašinje, prijatelji in prijateljice kluba, skupno zapeli uporniško pesem »Bilečanka«.

Ko se je prireditev končala, se je skupno še pobrskalo po starih protokolih, kronikah in albumih za fotografije.
Toda poti obiskovalcev in obiskovalk klubske obletnice se niso dolgo razhajale, kajti že naslednjega dne, na dan gledališča, je v klubu nastopila mladinska gledališka skupina SPD Bilka z igro »Mi evropski mrliči«.

Ana Grilc,

novice.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo