Kultni Laibach na Nišvilu navdušil občinstvo 


Avtor: U.S. Datum: 2033 dni nazaj.


Na območju bivše Jugoslavije je bil Laibach prvi v marsičem. Bil je prva glasbena skupina iz nekdanje Jugoslavije, ki je postala svetovno znana in imela podpisano pogodbo s slavno hišo Mute, ter skupina, ki je nastopala na najpomembnejših koncertih v Evropi in Ameriki.

Za koncert v Nišu, v okviru programa “Movie Summit” na festivalu Nišvil/Nisville, je bilo zanimanje zelo veliko, saj so v Srbiji nastopili prvič po vrnitvi iz Severne Koreje. Po koncertu si je občinstvo lahko ogledalo tudi dokumentarni film “Liberation day”, posnet med gostovanjem v Severni Koreji, ki je znana po svoji zaprtosti do vsega zahodnjaškega.

Prepovedani Laibach in devetdeseta

Laibach je slovenska skupina, za katero lahko rečemo, da je premaknila meje v glasbeni umetnosti z uvedbo vizualnih učinkov, glasov ter pesmi, ki spominjajo na vojaške koračnice, kakor tudi s samim nastopom na odru. Bili so avantgarda devetdesetih, socialno angažirana umetniško-glasbena skupina z glasbo, ki so jo kritiki označili kot mračno in učinkovito.

Skupina Laibach je nastala leta 1980 v majhnem slovenskem mestu Trbovlje. Ivan Novak, eden od najstarejših članov se spominja začetkov in časa po Titovi smrti, ko je prevladoval strah pred tem, ˝da se ne bo kaj naredilo ali razumelo narobe˝. Tako jim je bilo v času od 1982 in 1987 prepovedano nastopati pod imenom Laibach. “V tistih časih smo imeli koncerte brez objave imena benda, na plakatih je bil samo črni križ, ki je predstavljal naš simbol,” je povedal Ivan Novak, ki je član skupine že od samega začetka.

Laibach je staro ime za Ljubljano iz 11. stoletja. Ime so uporabljali tudi nacisti med drugo svetovno vojno, kar je bil tudi vzrok za prepoved, saj je uporaba imena imela slab prizvok. “Mi smo odprli problem teh 'negativnih konotacij' in zgodovine. To ime smo dali z razlogom, saj smo hoteli narediti eksplozivno zgodbo, o kateri se bo govorilo. Zato sama skupina ni bila prepovedana, je pa bila prepovedana uporaba imena Laibach," pojasni Novak.

Ko so jih obtožili, da njihova glasba spodbuja nacizem, medtem ko so se, ravno nasprotno, borili proti totalitarizmu in vsem negativnim družbenim pojavom, je pevec skupine, Milan Fras, odgovoril z naslednjimi besedami “Mi smo nacisti toliko kot je bil Hitler slikar”.

Prepoved je odprla vrata v Evropo

“Ker v naši domovini nismo bili zaželeni, smo šli v Evropo. Leta 1983 smo imeli veliko turnejo v vzhodni in zahodni Evropi z nazivom 'Turneja po okupirani Evropi'. Zanimivo je, da smo se na turnejo odpravili oblečeni v uniforme JLA, ki sem jih nabavil zadnjega dne služenja vojaškega roka. V teh uniformah smo prepotovali celo Evropo, kjer smo imeli 23 koncertov, na Vzhodu in Zahodu,” se spominja Novak.

Koncert v Severni Koreji

Pogajanja o samem odhodu in nastopu v Severni Koreji so po besedah Novaka trajala več kot leto dni. Laibach bo ostal znan kot prva skupina “ z zahoda”, ki je imela rock koncert v tej državi. Ta jih je leta 2015 uvrstil v središče zanimanja svetovne javnosti. “Severna Koreja je čudovita dežela, največji vtis pa so name naredili ljudje. Država ima to nesrečo, da bo vedno predmet tekmovanja za geopolitično moč med Kitajsko in Ameriko. Moram povedati, da med našim gostovanjem ni bilo nikakršne cenzure, vsaj večje ne, kot smo je bili vajeni v Evropi in svetu. Državna televizija nam je dala celoten material. Po ogledu dokumentarnega filma 'Liberation day', ki je narejen brez kakršne koli olepšave, so povedali 'super je'," je pojasnil Ivan Novak.

Dokumentarni mjuzikel “Liberation day”, ki ga je posnel Morten Traavik, je odprl lanski festival ˝Slobodna zona˝ v Beogradu. Niško občinstvo si ga je lahko ogledalo na ˝Letni pozornici˝. Severna Koreja letos praznuje 70 let neodvisnosti ( nastala je 9.9.1948).

V Nišu do sedaj dva koncerta Laibacha

Med 40-letnim obstojem so imeli v Nišu dva koncerta, letošnjega in pred tem leta 2007 na "Nisville Movie Summitu", v Domu Vojske. “V publiki je bilo veliko oficirjev”, se z nasmehom spominja Novak.

Na snemanju filma Stanleya Kubricka

“Ko smo živeli v Londonu, smo se po nagovoru prijateljev prijavili na avdicijo za statiste v filmu Full Metal Jacket (1987), saj smo bili že na pol 'vojaška formacija'. Snemanje je trajalo mesec dni, imeli smo hrano, tekali smo gor in dol po vojaških poligonih. Nekateri člani so se videli celo v filmu, pogovarjali smo se tudi s hčerko Stanleya Kubricka in ji takoj dali naš material (smeh). Zanimivo je bilo opazovati, kako Kubrick snema. Sodelovali smo v scenah kot statisti, kar nam je bilo v tistem času zelo zanimivo,” se spominja Ivan Novak.

Olivera Sašek Radulović


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo