„Kultura ustvarja enotni prostor“


Avtor: U.S. Datum: 2661 dni nazaj.


„Kultura - vez med rodovi in rojaki“ je bilo geslo nedeljske prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku v Domu prosvete v Tinjah. Slavnostni govornik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, je pohvalil prizadevanja za ohranitev slovenščine na Koroškem.

Žmavc opozoril na vlogo društev v zamejstvu

Minister Žmavc je med drugim opozoril na vlogo, ki jo imajo društva pri ohranjanju slovenske kulture, pa ne le slovenska društva na Koroškem, temveč povsod v zamejstvu in po svetu. „Kultura je pomembna za slovenski narod in njegov obstoj skozi stoletja, kar je posebej očitno v zamejskem prostoru“, je dejal Žmavc.

Posebno darilo Kopeinigu

Po ustaljeni navadi so tinjsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku sooblikovali otroški zbor „Lipov cvet“ in Vokalna skupina „Lipa“ slovenskega prosvetnega društva iz Velikovca, poleg tega pa še zbor Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu (KSŠŠG), z recitalom pa Tone Kuntner.

Kuntner je rektorju tinjskega Doma Jožetu Kopeinigu, „očetu te družine“, kot je dejal, podaril posebno darilo: na leseno ploščo napisano pesem „Družina“.

Vir: Slovenci v sosednjih državah

Rektor Katoliškega doma prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem, Jože Kopeinig, ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc.

Rektor Katoliškega doma prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem, Jože Kopeinig, ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc. Foto: ORF / Hudl


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo