Kulturni dan z mašo in z nastopom zbora Oremus


Avtor: U.S. Datum: 1873 dni nazaj.


Slovenske maše v nizozemskem Rijswijku so za tukajšnjo slovensko skupnost, nase družine in za prijatelje Slovenije vedno tudi kulturni dogodki, s katerimi ohranjamo svoj jezik in tradicije. Pri in po februarski maši je pozornost posebej namenjena slovenskemu Kulturnemu prazniku. Letos so nam ga polepšali pevci okteta Oremus iz Slovenije.

Naš izseljenski duhovnik Zvone Štrubelj je svoje kolege-duhovnike, ki kot Oremus pod vodstvom dirigentke Damijane Božič Močnik nastopajo pri rojakih po vsem svetu, povabil v Bruselj. Obiskali so Evropski parlament in zapeli pri Prešernovem obeležju pred zgradbo Evropske komisije, pot so nadaljevali v nizozemski Haag, kjer jih je sprejela veleposlanica Sanja Štiglic. Po sprejemu so pevci spremljali mašo v rijswijkški cerkvi sv. Bonifacija, kjer se na tem koncu Nizozemske zbiramo k slovenskim bogoslužjem. Župnik Štrubelj je svoje duhovniške kolege posrečeno pritegnil tudi k pridigi in jih povabil, da so nam povedali o svojem poklicu in o bogatih izkušnjah, ki si jih nabirajo pri svojem požrtvovalnem delu. V počastitev Kulturnega dne je Oremus še nastopil po maši ter zbrane rojake in druge prijatelje Slovenije navdušil z venčkom domovinskih pesmi.

Prisrčno srečanje smo nadaljevali s kolinami, ki so jih Zvonetu naložili doma v Sloveniji, in z domačimi dobrotami, ki jih znamo sami tudi še pripraviti. Pri tem se nam je pridružil domači župnik Bakker, ki se je slovenskim pevcem v mogočni, akustično Bonifacijevi cerkvi pridružil pri petju Marijinih pesmi, tokrat v univerzalni latinščini.

Turneja zbora Oremus se je naslednji dan nadaljevala z mašo in s praznovanjem v Bruslju. Na Nizozemskem ne bomo pozabili tega vrhunskega nastopa, pa tudi prijetnega druženja z gosti iz Slovenije.

Metka Dijkstra - Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo