Kulturni praznik med Slovenci v Istri


Avtor: U.S. Datum: 2658 dni nazaj.


Kulturni praznik je eden pomembnejših praznikov za Slovence, ki živijo izven matične domovine. Slovenska kulturna društva, ki delujejo na območju Hrvaške Istre, že vrsto let pripravljajo skupno slovesnost. Letos bo na predvečer praznika v Lovranu, kjer deluje Slovensko kulturno društvo Snežnik.

V Splitu so otroci pisali in risali na temo Franceta Prešerna.

V Splitu so otroci pisali in risali na temo Franceta Prešerna. Foto: Davor Lonzarič

Prešernov dan na simbolni ravni povezuje vse Slovence, ki živijo v Istri. Predsednik slovenskega kulturnega društva Snežnik iz Lovrana, Vasja Simonič: "Slovenci moramo nekako izkazati svojo nacionalno pripadnost. Eden teh načinov je tudi skupna proslava ob kulturnem dnevu, ko skupaj počastimo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. To je tudi priložnost, da se srečamo člani vseh šestih slovenskih društev, ki delujejo v hrvaškem delu Istre."

Prav društvo iz Lovrana je, letos prvič, organizator skupne slovesnosti. Prej te možnosti ni imelo, saj v kraju ni bilo primernega prostora za večje kulturne prireditve. Zdaj so odpri prenovljene prostore, v katerih je bil nekoč kino, še prej pa je tam delovalo gledališče.

Na prireditvi bo slišati Prešernove verze in slovensko ljudsko glasbo. Sicer pa bodo društva v prihodnjih dneh pripravila tudi kulturne dogodke v svojih krajih. V mestni knjižnici v Pulju bodo v četrtek odprli razstavo Mihe Maleša - Ilustracije Prešernovega sonetnega venca. Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga pa v soboto, 11. februarja, vabi na literarni večer z Dušanom Šarotarjem.

Barbara Kampos, SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo