Kulturni praznik v Skopju


Avtor: U.S. Datum: 2203 dni nazaj.


8. februarja 2018 je v dvorani Muzeja makedonske borbe v Skopju potekala proslava ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo skupaj pripravili Slovensko združenje France Prešeren iz Skopja in Slovensko združenje Triglav iz Bitole.

Kot sta napovedali povezovalki programa, je bil večer glasbena pravljica v izvedbi pevskih zborov obeh društev. Pevci so zapeli več slovenskih in nekaj makedonskih pesmi, PZ France Prešeren, ki ga vodi maestro Tomislav Šopov, pa se je predstavil še z odlomki iz operete Kneginja Čardaša. Solisti so bili Blagojka in Biserka Miročević, Gonca Bogoromova, Igor Ginovski in Enes Ibraimovski; glasbena spremljava: Marija Dokuzova – harmonika, Andrea Naunov – klavir in Kliment Todorovski – violina. PZ društva Triglav, ki deluje pod umetniškim vodstvom Marine Korunovske, je spremljala glasbena skupina Kalabalak ter Aleksandra Jankovska – klavir in Žive Mešurevski – harmonika. Solistka je bila Marina Korunovska.

Da je lepo zazvenela slovenska beseda tudi drugače, in ne samo v pesmi, sta poskrbeli povezovalki in pripovedovalki Iva Serafimova in Glorija Ribarska kot tudi člani gledališke skupine pri društvu France Prešeren: Katerina Milčin, Damjan Serafimov, Dona Micovska in Kristijan Gelov. V režiji Suzane Dimove in pod mentorstvom Neve Serafimove so pripravili kratko Zgodbo o Prešernu in njegovi pesniški muzi Juliji. Vsi nastopajoči so bili nagrajeni z dolgimi aplavzi številnega občinstva.

Po odpetih himnah je uvodoma prisotne pozdravila predsednica društva France Prešen Anastazija Ribarski, in sicer v imenu obeh društev, v svojem imenu in imenu predsednice društva Triglav Tanje Franc ter se zahvalila vsem nastopajočim. V pozdravnem nagovoru je veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedonij, Nj. eksc. dr. Milan Jazbec, spregovoril o pomenu praznika in Francetu Prešernu. Čestital je tudi maestru Tomislavu Šopovu za 20-letno vodenje pevskega zbora France Prešeren.

Po proslavi se je druženje nadaljevalo ob kozarčku žlahtne kapljice.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo