V Židovskem centru v Banjaluki je v soboto, 21. oktobra, potekal peti kviz za Slovence v Bosni in Hercegovini. Organiziralo ga je Društvo Slovencev Triglav, pripravila in vodila sta ga Darko Hederih in Pavle Ravnohrib.

To je bil že peti kviz za Slovence v Bosni in Hercegovini, na prejšnjih so tekmovalci odgovarjali na vprašanja o živalih, športu, hrani in vodi. Tokrat so se lahko naučili marsikaj o Sloveniji: o njenih mestih, gorah, jezerih, znamenitostih, običajih in hrani.  Takšni dogodki so priložnost, da učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz vse Bosne in Hercegovine pokažejo svoje znanje, poudarek pa je tudi na prijetnem druženju.

Ekipe so prišle iz Tuzle, Kaknja, Zenice, Sarajeva, Teslića, Prijedora, Banjaluke in Slatine, pridružili so se jim tudi gostje iz Srbije – iz Niša in Novega Sada.

Najboljše znanje so pokazale učenke Društva Slovencev Lipa Prijedor, drugi so bili mladi člani Združenja meščanov slovenskega porekla iz Tuzle, tretji pa so bili domačini – člani Društva Slovencev Triglav Banjaluka. Poslušalci, ki so uživali ob zanimivem tekmovanju, so zaploskali prav vsem, saj so vsi učenci pokazali, da o Sloveniji veliko vedo, pa čeprav imajo nekateri le redko priložnost, da jo obiščejo.

Barbara Hanuš

 

Fotografije s kviza Kaj vemo o Sloveniji? za mlade člane slovenskih društev v Bosni in Hercegovini