Lenčki Kupper Tischlerjeva nagrada 2018


Avtor: U.S. Datum: 2312 dni nazaj.


Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta sporočila, da bo 39. Tischlerjevo nagrado, ki jo bosta organizaciji podelili 22. januarja 2018, prejela avtorica neštetih otroških pesmi, lutkovnih iger, pravljic in pripovedk Lenčka Kupper.

Nagrada je poimenovana po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju, organizaciji jo vsako leto podelita kot najvišje priznanje obeh organizacij.

Lenčka Kupper.

Lenčka Kupper. Foto: www.jskd.si

Kot sta sporočili organizaciji, bo Kupperjeva nagrado prejela ob svoji 80-letnici, ki jo bo praznovala 4. aprila 2018. Nagrado bosta v ponedeljek, 22. januarja 2018, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu, podelila predsednika KKZ in NSKS, mag. Janko Krištof in dr. Zdravko Inzko.

Lenčka Kupper je za svoje ustvarjalne dosežke je prejela Gallusovo listino (1986) in več drugih priznanj. Leta 2007 je prejela Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za svoje dolgoletno uspešno delo, s katerim je razmahnila glasbeno življenje v svojem okolju, še zlasti na področju otroške glasbene vzgoje.

Rodila se je 4. aprila 1938 na Bistrici pri Pliberku. Njene zbirke pesmi so namenjene predvsem otrokom in njihovim staršem; predvsem zaradi melodij, ki jih je dodala vsaki pesmi, pa jih mnogi strokovnjaki priporočajo tudi za učenje glasbe v vrtcih in nižjih razredih osnovne šole. Poleg pesmi je pisala tudi povesti, ki so navadno okvir zgodbe, jedro pa je pesem. Kot piše na spletni strani Društva slovenskih prijateljev v Avstriji, živi v Vrbi.

Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo