Letni posvet USZS in MIZŠ z društvi Slovencev v Srbiji


Avtor: U.S. Datum: 2262 dni nazaj.


V prostorih Društva Sava na Terazijah 3 v Beogradu je v torek, 26. septembra 2017, potekal letni posvet Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije z društvi Slovencev v Republiki Srbiji.

Letni posvet USZS in MIZŠ z društvi Slovencev v Srbiji

Foto: J. Veber

Posveta so se udeležili g. Marjan Cukrov, višji svetovalec pri USZS, g. Marko Koprivc, Sekretar na Uradu za razvoj izobraževanja na MIZŠ, nj. ekscelenca Vladimir Gasparič, veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Srbiji, g. Roman Weixler, novi namestnik veleposlanika, in predsedniki ter predstavniki slovenskih društev.

Na letnem sestanku so po uvodnih pozdravih gostov ter predsednika Društva Sava, ki je gostilo srečanje, Saše Verbiča obravnavali naslednje ključne teme:

  1. Pregled delovanj društev glede na letne načrte za leto 2017, v sklopu katerega so predstavniki društev na kratko opisali temeljne dejavnosti, njihov potek in morebitne težave pri izvedbi. Prav tako so najavili ključne dogodke, ki se bodo dogajali do konca leta in o katerih si več lahko preberemo na spletnih straneh posameznih društev.
  2. Novosti v delu USZS in MIZŠ, ki sta jih predstavila g. Cukrov in g. Koprivc.
  3. Dopolnilni pouk slovenščine v Srbiji, prikaz stanja in prihodnjih razvojnih korakov. V tej točki so besedo prevzeli g. Marko Koprivc in prisotni učitelji slovenščine v Srbiji, ga. Tatjana Bukvič, ga. Rut Zlobec in g. Zoran Jovičić.
  4. Pod točko razno so zbrani odprto in energično razpravljali o vlogi in obstoju kulturnih društev, o pomenu in poziciji dopolnilnega pouka slovenščine in o slovenski skupnosti v Srbiji na sploh. G. Cukrov je razkril ključne datume prihajajočega Javnega razpisa za področji A in B Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Razpis bo odprt 13. oktobra 2017, prijave pa bodo možne do 30. novembra 2017.

Po zaključenem uradnem delu, ki je zaradi bogate vsebine in angažiranega udejstvovanja zbranih trajal skoraj dve uri, je sledilo sproščeno druženje ob pogostitvi. Poleg prisrčnega kramljanja je tudi ta del srečanja marsikomu ponudil priložnost, da se s posamezniki pogovori o delovnih zadevah. Kot vselej, je imel tudi letošnji posvet veliko težo za slovensko manjšinsko skupnost v Republiki Srbiji, posebej tudi za njeno povezovanje z Republiko Slovenijo.

T. Tomazin


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo