Letošnja Einspielerjeva nagrada v roke novinarja Huberta Budaija


Avtor: slovenci Datum: 3007 dni nazaj.


Letošnji dobitnik Einspielerjeve nagrade, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza, je avstrijski novinar časnika Kleine Zeitung Hubert Budai. Nagradili so ga zaradi zavzemanja za enakopravnost koroških Slovencev ter za pospeševanje medsebojnega spoštovanja in sprejemanja.

Budai, novinar in vodja regionalne redakcije Kleine Zeitunga v Velikovcu, je nagrado prejel, ker se je skupaj s svojo ekipo zavzemal in se še zavzema za enakopravnost koroških Slovencev, predvsem v okraju Velikovec.

Budai je v izjavi za STA dejal, da je to vsekakor veliko priznanje tako zanj osebno kot tudi potrditev za delo celotne regionalne pisarne Kleine Zeitunga v Velikovcu, ki jo je začel voditi leta 2000. Takrat je kot izziv videl poročanje in javno predstavljanje kulturne raznolikosti kot posledice dvojezičnosti na jugu avstrijske Koroške ter na sploh predstavljanje celotnega kulturnega spektra te regije.

O slovenski manjšini se mu zdi pomembno pisati, ker je del tamkajšnje kulture in del države, prav tako pa je "pomemben nosilec kulture in obogatitev za skupno življenje".

Einspielerjevo nagrado bodo Budaiju podelili danes ob 19. uri v Celovcu. Slavnostni govornik bo predsednik NSKS Valentin Inzko.

Inzko je v izjavi za STA pred podelitvijo poudaril, da so napori Budaija bistveno prispevali k izboljšanju vzdušja in odnosov med manjšino in večinskim prebivalstvom v okraju Velikovec. Predsednik NSKS je povedal, da je Budaiju uspelo v svojo redakcijo pritegniti "lepo število sodelavcev slovenskega porekla", ki redno poročajo o političnem in kulturnem življenju slovenske manjšine. Pohvalil je tudi njegovo konsistentno uporabo dvojezičnih krajevnih imen in pisanje slovenskih imen na slovenski način.

Od leta 1988 dalje NSKS in KKZ podeljujeta Einspielerjevo nagrado, da počastita posameznike iz večinskega avstrijskega prebivalstva za zasluge tako za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med deželo Koroško in Slovenijo.

Einspielerjeva nagrada je poimenovana po slovenskem duhovniku, politiku, publicistu Andreju Einspielerju, ki je deloval v različnih krajih na avstrijskem Koroškem. Zavzemal se je za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, za sožitje obeh narodov na Koroškem, za splošno volilno pravico in politično svobodo. Kot vodilna politična osebnost koroških Slovencev je bil v letih 1862-63, 1871-78 in 1880-88 poslanec v deželnem zboru avstrijske Koroške.

VIR: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo