Letošnji prejemnik zamejske nagrade Dušana Černeta je Andrej Kosič


Avtor: slovenci Datum: 2889 dni nazaj.


V Močnikovem domu ob cerkvi Sv. Ivana v Gorici je 27.12.2015 potekala slovesnost s podelitvijo nagrade Dušana Černeta za zamejsko osebnost ali organizacijo, ki izpričuje vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije. Letošnji nagrajenec je goriški slikar, kulturnik in trgovec Andrej Kosič.

Kosič, ki se je rodil 20. septembra 1933 v Rupi, je ob uspešnem razvijanju družinske trgovine gojil tudi ljubezen do likovne umetnosti. Znan je predvsem po svojih liričnih akvarelih, v zadnjem obdobju pa je presenetil tudi z nizom olj Trpeča metamorfoza, v katerih odmevajo tragedije vojn in nasilja, od soške fronte do povojnih pobojev. Razstavljati je začel leta 1954, za sabo pa ima več kot 100 samostojnih in 150 skupinskih razstav. Ves čas je tudi močno vključen v goriško javno življenje, piše v obrazložitvi nagrade.

Nagrado mu bo podelil odbor, ki deluje pod okriljem Knjižnice Dušana Černeta v Trstu. Nagrade Dušana Černeta je poseben odbor v Trstu začel podeljevati leta 1976 ustanovam ali posameznikom, ki se v zamejstvu odlikujejo zaradi predanosti slovenstvu, krščanstvu in demokraciji v spomin na javnega delavca Dušana Černeta (1916-1975), ki je bil tem vrednotam zavezan.

Prvo nagrado je prejel beneški časopis Dom. Skrb za nagrado je pred leti prevzela Knjižnica Dušana Černeta. Lani je nagrado prejela Skupnost družin Sončnica iz Gorice.

VIR: STA

Naslovna slika: Andrej Kosič, Drevored (Vir: sloart.si)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo