Ljubljana Festival s 60.000 obiskovalci


Avtor: U.S. Datum: 3080 dni nazaj.


Letošnja, 63. izdaja Ljubljana Festivala je bila najdaljša doslej. V treh mesecih in pol se je zvrstilo skoraj 80 različnih prireditev, ki si jih je ogledalo več kot 60.000 obiskovalcev. Med rekordi je direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek izpostavil 17 razprodanih uprizoritev muzikala Mamma Mia!, ki si ga je ogledalo 24.000 ljudi.

Tudi drugih rekordov in zanimivosti letos ni manjkalo. Tako je bila denimo prvič pri nas izvedena Wagnerjeva opera Tristan in Izolda, prvič v Sloveniji je nastopila Kitajska nacionalna opera iz Pekinga, ki je uprizorila zgodbo Puccinijeve opere Turandot, postavljene v Peking. Prisluhniti je bilo mogoče pianistu Daliborju Miklavčiču, ki je znan kot edini na svetu, ki skladbe igra na pedalnem čembalu in pedalnem klavirju, je na novinarski konferenci naštel Brlek. Vodič po festivalih Franka Kuznika je Ljubljana festival uvrstil med 70 najbolj zanimivih evropskih festivalov.

Festival, na katerem je nastopilo okoli 2200 umetnikov iz več kot 30 držav, predstavlja tudi velik finančni zalogaj. Proračun za letošnjo izdajo je ocenjen na 2,5 milijona evrov. Od tega je 1,1 milijona prispevala Mestna občina Ljubljana, od prodanih vstopnic so skupaj s koproducenti prejeli skoraj 1,3 milijona evrov, 800.000 evrov pa je bilo sponzorskih in donatorskih sredstev, je povedal Brlek.

Festival se počasi izteka, do uradnega konca so le še trije koncerti. V četrtek bo v Slovenski filharmoniji nastopil Slovenski oktet, ki ga bo festival gostil prvič po letu 2011, ko je obeležili svojo 60-letnico, je povedal umetniški vodja sestava Jože Vidic.

STA, B. M. K.

Foto: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo