Ludviku Karničarju red RS za zasluge


Avtor: U.S. Datum: 2555 dni nazaj.


"Ambasador slovenskega jezika, slovenske znanosti"

Predsednik Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge dr. Ludviku Karničarju.

Predsednik Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge dr. Ludviku Karničarju. Vir: RTV SVSD Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani v ponedeljek vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejel Ludvik Karničar "za prispevek k ohranjanju slovenistične tradicije na univerzi v Gradcu."

Upokojeni profesor Karničar velja za gonilno silo graške slovenistike - bil je vzgojitelj številnih slovenistov na Univerzi Karla in Franca v Gradcu, kulturni posrednik med Slovenci in Avstrijci in zavzet organizator gostovanj slovenskih literatov na Inštitutu za slovenski jezik v Gradcu. Obrazložitev vročitve reda za zasluge Ludviku Karničarju je Pahor sklenil z besedami: "Je zaveden Slovenec in visoko cenjeni ambasador slovenskega jezika in slovenske znanosti v Avstriji in svetu."

O etnologinji Mariji Makarovič, ki je prejela medaljo za zasluge, pa je predsednik RS med drugim dejal: "Ureja zbirke, v katerih objavlja življenjske zgodbe posameznikov in tako ohranja nacionalni spomin o bogastvu načinov življenja Slovencev od avstrijske Koroške do Kočevskega."

Nadalje je red za zasluge prejela Alenka Bartl za prispevek k razvoju kostumografije kot samostojne umetniške zvrsti v Sloveniji, medalji za zasluge pa Edvard Kobal za prispevek k promociji slovenske znanosti, ter Andrés Valdés y Fuentes za zasluge pri obogatitvi slovenskega kulturnega prostora.

RTV Slovenija - Slovenci v sosednjih državah


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo