Majhna občina zahteva 110-odstotnega človeka


Avtor: U.S. Datum: 1814 dni nazaj.


Župan Marko Pisani se po 15 letih poslavlja od vodenja Občine Repentabor

Z županom Občine Repentabor Markom Pisanijem smo se pred časom sestali na sedežu občine na Colu, potem ko se je vrnil z ogleda nekaterih cest, ki jih nameravajo asfaltirati. Čeprav se po petnajstih letih - prvih pet let kot podžupan, preostalih deset let pa kot župan - poslavlja od vodenja občinske uprave, bo do konca mandata in letošnjih spomladanskih volitev ostal dejaven, saj je treba izpeljati še nekaj projektov. Pisani je prepričan, da po petnajstih letih zapušča občino v dobrem stanju kljub težavam, ki jih je morala njegova uprava prestati zaradi omejitev pakta stabilnosti, prevelikega odliva od davka Imu državi, uvedbe medobčinske zveze ter vprašanj prometa in migrantov. Majhna občina ima prednosti in slabosti, zagotovo pa njeno vodenje terja celega, celo več kot celega človeka, pravi župan, ki je pripravljen nuditi nasvete in izkušnje novi upravi, noče pa delovati obremenilno v tem smislu.

Marko Pisani. FOTODAMJ@N

S kakšnimi občutki se poslavljate od županovanja?

Občutki so seveda mešani. Seveda je nekje, upam si reči, otožnost, z druge strani pa tudi bolj razbremenilen občutek, pa tudi zadoščenje, ker sem prepričan, da zapuščam občino v dobrem stanju. Upoštevati moramo vse zadeve in probleme, ki smo jih imeli v teh letih - beri pakt stabilnosti, kriza, omejitev zaposlovanja itn..

Nedavno ste opozorili, da v tako majhni občini, kot je repentabrska, mora npr. župan sesti tudi za volan vozila za posipavanje. Kaj pomeni torej biti župan take majhne občine?

Če ga primerjam s tistim v večji občini ali z županovanjem svojih kolegov v bližnji Sloveniji, zahteva županovanje v majhni občini seveda celega, 100 ali celo 110-stoodstotnega človeka. Župan mora res biti prisoten na terenu, znati mora poprijeti za vsako delo, zato je stik s svojim ozemljem in svojimi ljudi tudi dosti bližji, kar pa je z druge strani tudi prednost: če imaš pulz teritorija, če veš, kje so problemi, pa naj bodo še tako majhni - za nekatere je majhen problem lahko tudi velik - je potem tudi lažje upravljati oz. priti naproti svojim občanom.

Ivan Žerjal,

Primorski dnevnik (več v tiskani izdaji)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo