Malteške čebele niso tako prijazne kot slovenske


Avtor: U.S. Datum: 2145 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, objavljene 1. junija 2018 na 1. programu Radia Slovenija

Najprej smo se pogovarjali z doktorjem Thomasom G. Zorcem, splošnim kirurgom iz Washingtona v Združenih državah Amerike. Tja sta se v začetku 20. stoletja preselila njegova pradedek in prababica, doma z Gorenjske. Sorodstvene in družinske vezi v Sloveniji je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja najprej odkrival njegov oče, zdaj pa jih tudi sam neguje že tri desetletja.

Malteška čebela. Foto: Flickr / jenny downing

Z Gorenjske prihaja tudi Marko Porenta, ki se je pred nekaj leti preselil na Malto. Tam se ukvarja s čebelarjenjem in prideluje med, ki se precej razlikuje od tistega, ki ga nabirajo čebele pri nas. Pripovedoval je o poznavanju čebelarjenja na Malti in tamkajšnjih pogojih za čebelarstvo, o živahnem utripu življenja v tej otoški državici pa tudi o druženju in povezovanju s Slovenci, ki živijo na Malti in stikih s Slovenijo.

Prek radijskih valov smo potovali tudi na južno poloblo in se z avstralsko Slovenko iz Melbourna Frances Urbas Johnson pogovarjali o življenju na peti celini, o slovenski skupnosti in ohranjanju slovenstva v Avstraliji, spregovorila pa je tudi o svojih slovenskih koreninah, ki so na Postojnskem in Štajerskem in tudi povezavah s Slovenijo.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo