Mario Magajna in pol stoletja življenja Slovencev v Italiji


Avtor: U.S. Datum: 2214 dni nazaj.


Vsebina oddaje Sotočja, objavljene 26. marca 2018 na 1. programu Radio Slovenija:

Delček zgodovine, ki sicer obsega kar 260.000 fotografij Maria Magajne, je zdaj na ogled tudi v Ljubljani, v Galeriji Jakopič. Kdo je bil fotograf, ki je ovekovečil pol stoletja življenja Slovencev v Furlaniji Julijski krajini, pojasnjuje kustos Robi Jakomin.

Mario Magajna, Trst, 10. 9. 1951, NŠK OZE, inv. 1958/5
foto: Galerija Jakopič

Ena ključnih nalog novoizvoljene senatorke Tatjane Rojc bo sprememba italijanske volilne zakonodaje in zagotovitev slovenskega predstavnika v rimskem parlamentu. Pri tem bo imela pomembno vlogo slovenska narodna skupnost v Italiji, ki se mora dogovoriti in uskladiti glede sprememb. So na to pripravljeni?

Gostimo porabsko Slovenko Evo Lazar, dobitnico priznanja skupščine Železne županije za delo na narodnostnem področju, in rojakinjo iz Splita Vero Hrga. Obe sta svoje življenje posvetili poučevanju slovenskega jezika.

Dijaki slovenske gimnazije v Celovcu že od leta 1981 pripravljajo dvojezični mladinski kulturni festival Kontaktlinse/Kontaktna leča. Letos so nanj vnovič povabili skupino Bališ. Kaj pripravlja ta v Sloveniji najbolj znana zamejska rock skupina in kako je uspel festival?

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo