Matjaž Sušec – Koprčan, ki v Luksemburgu nadzira portugalske finance


Avtor: U.S. Datum: 2595 dni nazaj.


Matjaž Sušec je leta do študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani preživel v Kopru. Znanje o financah je poglabljal v Angliji, se le za kratek čas vrnil v Slovenijo in že odletel v Frankfurt na Evropsko centralno banko, kjer je delal prav v času finančne krize, obdobju propadanja bank in prošenj za pomoč državam v težavah. Pravi, da je bilo to obdobje nepozabno, saj mu je prineslo ogromno poklicnih izzivov in priložnosti za razvoj.

Matjaž Sušec z ženo Tanjo.

Matjaž Sušec z ženo Tanjo. Foto: osebni arhiv

Zdaj živi v Luksemburgu, kjer dela v ustanovi Evropski mehanizem za stabilnost, skladu, ki zagotavlja finančno pomoč državam članicam območja evra. Tja je prišel v času, ko se je ustanova šele oblikovala (ustanovljena je bila leta 2012), kar je bil zanj nov izziv. Matjaž Sušec je namestnik vodje oddelka za strategijo in mednarodne odnose in vodi misijo za Portugalsko, kar pomeni, da vodi ekipo, ki spremlja dogajanje v državi, eni od petih dosedanjih dobitnic pomoči. Hkrati predstavlja svojo ustanovo v delovnih skupinah, zadolženih za razpravo o evropski gospodarski politiki.

Pravi, da je delo zanimivo, dinamično, tempo je sicer naporen, a mu nikoli ni dolgčas. Najbolj uživa pri projektih, v katere so vključene različne mednarodne ustanove in kjer ima občutek, da delo, ki ga opravlja, nekaj pomeni. Všeč mu je tudi delovno okolje, veliko je timskega dela, ekipa je mlada, sodelavci pa pripadajo več kot 40 narodnostim.

Sicer pa se v Luksemburgu počuti dobro, mesto mu je všeč, je zelo odprto, večkulturno, ljudje govorijo povprečno štiri jezike. 40 odstotkov jih prihaja od drugod. Lepo je, zeleno in ponuja veliko možnosti za rekreacijo, tudi priložnosti za druženje, pa tudi dobre restavracije.

Neva Zajc, Radio Koper

Pogovor lahko poslušate na spletni strani Radia Koper.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo