Meta PHoDcast Zapisi 20: Eva Zupančič, farmacevtka


Avtor: slovenci Datum: 2705 dni nazaj.


EVA ZUPANČIČ je doktorska študentka farmacije na Univerzi v Lizboni in trenutno gostuje na Oddelku za imunologijo na Weizmannovem inštitutu v Izraelu. Ukvarja se z uporabo nanotehnologije na področju zdravljenja raka, pri čemer razvija dostavni sistem za tarčno ciljanje specializiranih imunskih celic, pri čemer lahko z nižjimi odmerki zagotovimo podaljšano sproščanje z manj stranskimi učinki.

Eva Zupančič (foto:: Menno Daan de Kok).

1. Kakšne okoliščine so te privedle na trenutno raziskovalno ustanovo?

Izkušnje v tujini sem si začela nabirati že v času dodiplomskega študija na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, saj sem v zadnjem letniku študija odšla na Erasmus izmenjavo v Lizbono. Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Lizboni sem opravila tudi laboratorijski del diplomske naloge. Izdelala sem mikrodelce z namenom podaljšanja sproščanja antibiotika pri transplantacijah kolka, kjer so zapleti z infekcijami res pogosta težava.

Formulacija in aplikacija mikrodelcev me je tako navdušila, da sem se leto dni kasneje vpisala doktorat na tamkajšnji katedri za farmacevtsko tehnologijo. Takrat sem si želela delati na projektu, ki omogoča aplikacijo nanomedicine na področju imunoterapije raka. Tako se je začel moj doktorski študij v Lizboni pod vodstvom prof. Helene Florindo in prof. Rogéria Gasparja, pionirja nanomedicine. Tam sem razvila in karakterizirala stabilen in visoko ponovljiv dostavni sistem z nameni tarčnega ciljanja specializiranih imunski celic, t. i. dendritskih celic. Vendar je dober dostavni sistem dovolj le v teoriji, medtem ko je za dokaz učinkovitosti potrebno poznati vplive nanodelcev na imunski sistem. Zato smo v tem začetnem času razvoja in optimizacije tarčnega dostavnega sistema vzpostavili sodelovanje s Prof. Steffenom Jungom, na Weizmannovem inštitutu (WIS) v Izraelu. Njegovo raziskovalno delo je osredotočeno na komunikacijo in delovanje specializiranih imunskih celic – kot so dendritske celice, makrofagi in monociti – s preostalimi celicami imunskega sistema, predvsem limfociti.

Meta PHoDcats zapis si lahko v celoti preberete na portalu Metina Lista.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo