Meta PHoDcast Zapisi 29: Tatjana Trček, celična biologinja


Avtor: slovenci Datum: 2801 dni nazaj.


Dr. Tatjana Trček Pulišič je podoktorska raziskovalka v laboratoriju Ruth Lehmann na Skriball Institute of Biomolecular Medicine v New Yorku, kjer se ukvarja z raziskavami na matičnih celicah. Doktorirala ja na Albert Einstein College of Medicine v Bronxu, kamor jo je pot vodila po diplomi iz mikrobiologije na Biotehniški fakulteti UL.

tatjana_trcek

Kakšne okoliščine so te privedle na trenutno raziskovalno ustanovo?

Zaposlena sem na Skirball Institute of Biomolecular Medicine, NYU (NY), in sicer kot podoktorska študentka v laboratoriju Dr. Ruth Lehmann. Tematika, način dela in raziskave njenega laboratorija so mi bile všeč in po intervjuju z njo sem imela občutek, da lahko v njenem laboratoriju ne le nadaljujem z delom, ki sem ga začela kot doktorska študentka ampak se lahko tudi naučim novih tehnik, pridobim novega znanja in razvijem svojo raziskovalno tematiko.

Kot doktorska študentka na univerzi Albert Einstein College of medicine v Bronxu v NYC sem se v laboratoriju Dr. Roberta Singerja naučila kvantitativne fluorescentne mikroskopije, ki mi je omogočila, da sem raziskovala, kako se molekule RNK (ribonukleinske kisline) razgrajujejo tekom celične delitve. To so bile zelo bazične raziskave, ki so mi omogočile, da sem odkrila nov princip regulacije podvajanja celic. Ker se rakotvorne celice hitro delijo in se ne delijo normalno, nudijo ugotovitve mojih raziskav vpogled v to nenormalno delitev rakavih celic. V laboratoriju, kjer sem trenutno, nadaljujem s to tematiko.

Metode, ki sem jih razvila tekom svojega doktorskega študija, uporabljam, da raziščem, kako matične celice pridobijo in ohranijo svoj značaj (so totipotentne celice, ki se lahko diferencirajo v vse vrste celic v našem telesu) tekom embrionalnega razvoja. Gledam, kako RNK molekule, ki se nahajajo v teh celicah, narekujejo nastanek in razvoj matičnih celic. Te raziskave potekajo v embriih vinskih mušic.

Zakaj je tvoje raziskovalno področje zanimivo za nas?

V Sloveniji narašča zanimanje za raziskave na matičnih celicah. Letos oktobra bo v Ljubljani izpeljan že drugi mednarodni kongres z naslovom Molecular Life of Stem Cells. Postaja čedalje bolj odmeven in pomemben, zasedba govornikov pa zajema domače in tuje poznavalce. Kot sem omenila, raziskujem, kako RNK molekule, ki se nahajajo v matičnih celicah, narekujejo nastanek in razvoj matičnih celic in ohranjajo njihov totipotenten karakter (tj. sposobnost diferenciacije v katerokoli zrelo celico). Moje raziskave se zelo lepo ujemajo s tematiko tega kongresa in pa s tematiko slovenske znanosti, ki se ukvarja z raziskavami matičnih celic.

Intervju si lahko v celoti preberete na portalu Metina lista.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo