Miklavž obiskal otroke pri pouku slovenščine v Krefeldu


Avtor: U.S. Datum: 1902 dni nazaj.


V soboto, 8. decembra 2018, je šolarje iz Krefelda obiskal Miklavž. Na njegov prihod so se učenci slovenskega dopolnilnega pouka dobro pripravili. Naučili so se nekaj pesmic in deklamacij in izdelali hišico in mišje skrivališče. Ves čas pouka so pogledovali proti vratom, če je Miklavž morda že v bližini.

Malo po dvanajsti so ga priklicali s pomočjo zvokov trobente. »Miklavž, Miklavž,« se je slišalo z odra in po dvorani. Prišel je z veliko vrečo daril in je pohvalil otroke, da tako pridno hodijo k pouku. Otroci so bili daril veseli: dobili so učbenike za učenje slovenščine, leposlovne knjige in še nekaj sladkarij. Miklavž je obdaril tudi vnuke družine Doberšek. Podjetje Doberšek Engineering iz Mönchengladbacha že deset let denarno podpira delovanje društva Slovenski zvon iz Krefelda. Člani družine so z veseljem sprejeli povabilo in se udeležili prireditve.

Otroci so zapeli Župančičevo Zima, zima bela, čeprav je zunaj žal samo deževalo. Sledila je deklamacija pesmice Anje Štefan Devet pogumnih miši. Otroci so govorni del podprli s scenskim nastopom: v rokah so imeli lutke, ki so jih sami izdelali. Zapeli so pesmico Ni copatka in Pri nas pa hiško zidamo. Slednjo so pospremili z gibi. Vmes sta za praznično vzdušje poskrbela trobentač in pianistka, ki sta zaigrala božično-adventne pesmi.

Člani društva Slovenski zvon so pripravili prigrizek in pijačo, gostje pa so se lahko tudi posladkali s potico, piškoti in drugimi slaščicami, ki so jih pripravili podporniki šole.

Šolski pouk poteka v prostorih diakonije na Quartelnstrasse, kjer ima v okviru projekta Hiša kultur (Haus der Kulturen) svoj sedež društvo Slovenski zvon. Prav tam je bila tudi miklavževa prireditev. Otroci so prejeli res lepa darila, za kar je zaslužno društvo Slovenski zvon, ki je kupilo učbenike, primerne vsem trem starostnim stopnjam učencev, ter društvo Bralna značka, ki z veseljem širi bralno kulturo tudi pri Slovencih izven meja matične domovine in posreduje kakovostne knjige.

Druženje se je po odhodu Miklavža nadaljevalo ob klepetu in domačih dobrotah. V adventnem času je veliko prireditev, zato so nekateri kmalu odhiteli drugim dogodivščinam naproti ...

Martina Tomšič Kramberger,

Društvo Slovenski zvon


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo