Minister Gorazd Žmavc čestital slovenskemu kulturnemu ambasadorju gospodu Borisu Pahorju za rojstni dan


Avtor: U.S. Datum: 3021 dni nazaj.


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je čestital Borisu Pahorju za stodrugi rojstni dan in za prejetje častnega naziva kulturni ambasador Republike Slovenije z naslednjimi besedami: » Na svoj stodrugi rojstni dan ste postali slovenski kulturni ambasador, za kar Vam iskreno čestitam! Vaših jasnih sporočil, ki nas opozarjajo na to, da moramo Slovenci dvigniti narodno zavest in identiteto, ne smemo preslišati.

Skozi dolgo zgodovino smo si kot narod prizadevali za svojo državo. Ta čas nam je dal veliko narodnih voditeljev. V ospredje smo vedno postavljali interes naroda. Kot narod nas je bilo malo, vendar smo bili veliki – tudi skozi velike ljudi, narodne buditelje. Naš obstoj je temeljil na slovenskem jeziku, kulturi in visokem vrednostnem sistemu.

Tudi takrat so obstajale interesne skupine, vendar so se zavzemale za dobro naroda in so bile preganjane, kar jih je samo utrjevalo v prepričanju , da so na pravi poti. Zavzemale so se za večjo vlogo slovenskega jezika, spoštovanje sebe in drugih«.

V nadaljevanju je minister Žmavc izpostavil, da »smo danes narod, ki ima svojo, mednarodno priznano državo, ki spoštuje tudi druge, vendar tudi sebe.« Vprašal se je: »Ali smo samo država, v kateri med drugimi živi slovenski narod? Je nacionalni interes danes tudi še narodni interes, ki smo ga jasno gojili skozi toliko stoletij?«

»Z jasno besedo nam odgovarjate na taka vprašanja, zato naj bo v mojem voščilu in voščilu sodelavcev Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi zagotovilo, da se bomo  v prihodnje še bolj odločno zavzemali za dvig slovenske identitete, narodne zavesti ter večje spoštovanje slovenskega jezika, katerega ohranitev ni samoumevna. To nas uči zgodovina, danes pa nas predvsem slovenstvo v zamejstvu,« je ob koncu zapisal minister.

Foto: arhiv USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo