Minister Gorazd Žmavc je položil venec v Čedadu in Reziji


Avtor: U.S. Datum: 3085 dni nazaj.


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v soboto, 31. oktobra 2015 ob 12. uri udeležil žalne slovesnosti, na kateri je položil venec k Spomeniku odporništva v Čedadu, v videmski pokrajini in vse zbrane nagovoril.

Med drugim je minister dejal » če se bomo večkrat spomnili, za katere ideale, za katere cilje so padli junaki, ki se jim poklanjamo na tem mestu, bomo morda lažje našli rešitve tudi za veliki izzive, ki nam jih sedaj predstavljajo migracijski tokovi. Evropa se bo morala odkrito in konstruktivno soočiti s stanjem, v katerem se je znašla. Odgovor za rešitev vseh vprašanj, tudi tega, pa je v dobronamernem iskanju rešitev za dobro vseh ljudi. Mir med narodi, med ljudmi je dragocenost, ki se ji nikakor ne smemo odreči, je ob koncu povedal minister. Ob tej priložnosti ga je pričakal in pozdravil župan mesta Čedad Stefano Balloch skupaj z generalno konzulko RS v Trstu Ingrid Sergaš.

V nadaljevanju se je minister Žmavc udeležil tradicionalnega polaganja vencev v Reziji, kjer je položil venec v spomin žrtvam padlih borcev. Vse zbrane je nagovoril z naslednjimi besedami: » Spominski dnevi so namenjeni temu, da se zazremo v preteklost in v njej najdemo odgovore tako za sedanjost kot za prihodnost. Pretekli dogodki, naši predniki, žrtve nesmiselnih vojn in terorja nam namreč govorijo o tem, da sta mir in sožitje med narodi odvisna od ljudi. Zato je izredno pomembno, da ljudje med seboj v vseh oblikah skupnega življenja iščemo tisto, kar nas povezuje, kar gradi skupen prostor, kar povezuje tako ozemlja, regije kot posameznike, ki v tem prostoru živijo. Ob koncu pa je delal, da ne pozabimo na vse naše padle rojake, ki so svoje življenje dali za to, da lahko ljudje v miru ustvarjamo svojo bodočnost. Mir je krhka čaša v naših rokah. Zaradi spomina in odgovornosti do vseh, ki so žrtvovali svoja življenja, si v evropskem duhu prizadevajmo za odprto in konstruktivno reševanje medsebojnih vprašanj.

Vir: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

2_46 Vir: http://www.uszs.gov.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo