Minister Gorazd Žmavc na 53. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA.


Avtor: U.S. Datum: 3109 dni nazaj.


Minister Gorazd Žmavc se je skupaj z ministrom mag. Dejanom Židanom in ministrico dr. Majo Makovec Brenčič, srečal s Slovensko manjšinsko koordinacijo s področja kmetijstva, Agraslomak.

4-minister govor

Ker gre za redna in prijateljska srečanja, so poudarili, da je sodelovanje med kmečkimi zvezami iz zamejstva in slovensko državo prek dveh ministrov na zelo visokem nivoju, konkretno in kvalitetno.

Vsi so ponovno poudarili, da je zemlja temeljni element slovenstva, ki pa ko je pri vseh omejitvah in zahtevah vedno težje obvarovati in tudi obdelovati. Zemlja predstavlja močno identiteto naroda, zato se vsi strinjajo da bodo spodbujali in razvoj zamejskega kmetijstva še naprej.

Po uspešni otvoritvi vzorčne kmetije v Porabju se začenjajo projekti samooskrbe slovenske skupnosti v Porabju, začetek vzorčne kmetije v Gorskem Kotarju,strokovna podpora slovenskih kmetov v Italiji ter razvoj kmetijstva na avstrijskem Koroškem ter podporo sodelovanju na področju izobraževanja in šolanja s področja kmetijstva na obeh straneh meja in z dijaško in študentsko izmenjavo.

Vsem je skupna tudi želja okrepljenega sodelovanja s področja gradnje slovenske identitete in zaščite jezika. Dogovorili so se tudi za skupno pripravo strategije, ki bo zagotovila dolgoročno načrtovanje razvoja kmetijstva in slovenstva v zamejstvu.

Odprli so tudi nekaj konkretnih problemov, za katere se bodo tako ministri kot kmečke zamejske zveze zavzele v smeri rešitev.

Minister Žmavc se je v okviru sejma srečal z veleposlanikom Republike Avstrije dr. Clemensom Kojo in župani Slovenske in avstrijske Štajerske ter nagovoril župane z naslednjimi besedami: »Ponosen sem da pozdravim 47. Srečanje Štajerske in 53. Sejem Gornja Radgona. Gornja Radgona je mesto povezovanja, s konkretnimi dejanji, vizijo in s sodelovanjem združuje. Samo v sodelovanju je prihodnost Evrope. Vi to izvajate konkretno in dajete garancijo, za regijsko sodelovanje ter pozicioniranja regije v evropskem prostoru. Iskrena hvala za dosedanji trud, vaše prijateljstvo in vam želim še na mnoga leta«.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo