Minister Gorazd Žmavc na obisku v Pišecah


Avtor: U.S. Datum: 3191 dni nazaj.


Minister Gorazd Žmavc je v torek, 25. avgusta 2015 obiskal vas Pišece. Ves čas obiska ga je spremljal župan Občine Brežice Ivan Molan.Na domačiji Maksa Pleteršnika v Pišecah, ki je kulturni spomenik skoraj 20 let, je Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik v sodelovanju z društvi, domačo šolo, ki nosi ime tega velikega jezikoslovca in Občino Brežice predstavilo projekt Moja hiša je tvoj dom, namenjen našim rojakom v tujini, ki se učijo slovenščine.

4- Obisk ministra v Pišecah_07 nagovor

Predsednik društva Martin Dušič, ki je bil s Francem Ornikom in Marjanco Ogorevc v letih 1993 in 1994 pobudnik obnove domačije Maksa Pleteršnika, pravi, da želijo ponuditi vse gostoljubje Slovencem, ki so že daljnih korenin, vendar se želijo učiti slovenskega jezika, ter da letošnji poskus tega v pilotnem projektu zelo uspeva.

5- Obisk ministra v Pišecah_13_podpis v knjigo vtisov v Pleteršnikovem muzeju

Pobudnica projekta je učiteljica slovenščine v Srbiji Rut Zlobec, ki želi postaviti model možnosti sodelovanja Slovencev po svetu in v zamejstvu z matico na pristen in človeški način. Projekt "Moja hiša je tvoj dom" nudi družinam s slovenskimi koreninami, ki v Sloveniji nimajo več sorodnikov, možnost začasnega bivanja in stika s slovensko kulturo. Projekt se je razvil kot nadgradnja tedenskih Pleteršnikovih srečanj, ki so jih v Pišecah izvedli že sedem.

1- Minister v Pišecah_gradDružine, ki v Sloveniji nimajo več sorodnikov, bivajo tu dlje časa in so v stiku z ljudmi, njihovi otroci se vključijo v domači vrtec ali šolo ter Gimnazijo Brežice. Ker so omejeni z nastanitvijo na zidanico ob domačiji Maksa Pleteršnika, kjer lahko gostijo le eno družino naenkrat - letos bo na obisku skupaj osem družin - razmišljajo, kako urediti namestitve vsaj v delu bližnjega obnovljenega gradu Pišece, ki je v državni lasti.

2- Obisk ministra v Pišecah_03

Projekt je inovativen in lahko postane s podporo državnih virov eden pomembnih dejavnikov pri ohranjanju slovenskega jezika po svetu, meni tudi minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc: "Moj obisk je morda simbolne narave, vendar pa istočasno mislim, da bodo moji sodelavci s to skupino iz Pišec razdelali ta projekt, ki bi ga razširili za vse Slovence po svetu na vseh celinah.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo