Minister Peter Česnik: “Na lotu bi rad zadel 92 milijonov evrov”


Avtor: U.S. Datum: 1800 dni nazaj.


Če bi zadel toliko denarja, bi ga namenil za programe slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu

V oddaji Odprto za srečanja na Radiu Koper smo bolje spoznali ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Česnika. Je prvi minister, zadolžen za Slovence izven matične domovine, ki ima izkušnjo izseljenstva. Kar 36 let je živel v Avstraliji in tam aktivno sodeloval v izseljenski skupnosti. Ves čas je ohranjal vez s prvo domovino in od tam je tudi opazoval proces osamosvajanja Slovenije. Na vprašanje, ali je Slovenija danes to, kar smo pričakovali, je odgovoril z odločnim ne: » Ob času osamosvojitve je bila Slovenija ekonomsko zelo dobro pozicionirana, kljub napakam socialistične ekonomije. Vsi so govorili, da je balkanska Švica, sedaj pa ljudje švicajo. Zaradi političnega vrtičkanja smo preveč razdvojeni. Naj povem, da je to moje osebno mnenje, ne odraža mnenja ministrstva in vlade. Če bi bili bolj složni, bi lahko imeli čudovite razmere. A smo šli po različnih poteh – eden po zgornji poti, drugi po spodnji. To je tako, kot prijateljstva. Spoznaš nekoga, prijateljstvo se razvija, pride do neke točke, ko razvodeni in včasih postane celo sovražno. In tukaj vidim, da smo mi, kot narod, zavzeli tisto staro stališče – daj cesarju, kar je cesarjevega in cesar te bo pustil pri miru. In zato je udeležba na naših volitvah tako porazno nizka. A ustava nam, kot volivcem, daje pravice, nalaga pa nam eno samo dolžnost, da gremo volit!«

Pravi človek, na pravem mestu

Minister Peter Česnik. Foto: Davor Lonzarič

Vsi rojaki, s katerimi se je minister Česnik dosedaj srečal povedo, da je pravi človek na pravem mestu. Besede, ki jih za ministre načeloma ne slišimo. To je velika odgovornost, je povedal minister: "Jaz sem rezultat političnega inženiringa. Nisem hotel biti ne poslanec ne minister. A bil sem izvoljen in potem so me vprašali, tudi premier, če bi, kot bivši izseljenec, prevzel ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ker imam več občutka. To je izredno laskavo, upam, da bom nalogi kos. Ker jaz bom trd pogajalec z vlado, ker imam čut, kaj rojaki izven matične domovine potrebujejo."

Več denarja za Slovence izven matične domovine?

Minister Peter Česnik je ob nastopu funkcije Slovencem izven matične države med drugim obljubil, da si bo prizadeval pridobiti več denarja za njihovo delovanje. Koliko uspešen je bil pri deljenju proračunske pogače, še ne ve. Upa, da bodo dobili na razpolago vsaj toliko denarja, kot so ga imeli v letošnjem letu, kar pa je, pravi bore malo. "Rad bi videl, da bi bili projekti, ki jih diaspora v grobem načrtuje, bolj sinhronizirani z dejanskimi potrebami ljudi v zamejstvu."

In prav Slovencem v sosednjih državah se namerava še posebej posvetiti v svojem mandatu. Med stvarmi, ki so ga najbolj zbodle na srečanjih z njimi je pomanjkanje slovensko govorečih mašnikov v cerkvah. "Če sem jaz posvetni pastir zamejcev, bi mogoče naš monsignor Zore bil pa duhovni pastir, pa to potipal v Vatikanu, če se da urediti".

Posebna pozornost za mlad

Minister Peter Česnik se namerava veliko ukvarjati z mladimi, kako jih spodbuditi k večji vključenosti v delovanje slovenskih skupnosti. »Problem je, da mi stari dinozavri mladine nismo pripustili in uvajali v vodstva društev. Jaz bi rad v manj razvitih delih kot je na primer Rezija, del Benečije in v Porabju, mladim omogočil, da študirajo v poklicih, ki jih lahko uporabijo v svojem okolju.«

Kot zgled in vzpodbudo navaja Slovence na Hrvaškem, kjer je vodenje Zveze slovenski društev letos prevzela mlada raziskovalka Barbara Riman.

Več, tudi o ministrovih številnih vzponih na Triglav, o novoletnih željah in načrtih, pa izveste v pogovoru, ki ga je pripravila Barbara Kampos, na strani SVSD.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo