Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na skupnem zasedanju vlad Republike Slovenije in Madžarske


Avtor: slovenci Datum: 2870 dni nazaj.


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je danes, 22. januarja 20016, udeležil skupnega zasedanja vlad Republike Slovenije in Madžarske.

Pred zasedanjem je minister Žmavc vodil delovno skupino za narodne manjšine in čezmejno sodelovanje skupaj z madžarskim kolegom Zsoltom Semjénom, podpredsednikom madžarske vlade in ministrom za madžarske skupnosti v tujini.

Obe delegaciji sta pozdravili izvedbo 15. zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski in izrazili prepričanje, da bodo dogovorjena priporočila ustrezno uresničena.

Sogovorniki so se strinjali, da je vsakoletna izvedba zasedanja mešane komisije bistvenega pomena za zagotovitev najvišje ravni zaščite manjšinskih pravic, za njun nadaljnji razvoj, kakor tudi za nadgradnjo dobrososedskih odnosov med dvema prijateljskima državama.

Pozdravili so nadaljevanje programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, ki je zbral dragocene izkušnje s področja teritorialnega sodelovanja med partnerji iz obeh držav. Cilj programa sodelovanja je, da postane skupno obmejno območje privlačno za življenje in naložbe. Regija je bogata z naravno in kulturno dediščino, ki jo je potrebno ohraniti in izkoristiti za trajnostni turistični razvoj. Sodelovanje med javnimi organi oblasti, nevladnimi organizacijami in ostalimi zainteresiranimi javnimi institucijami prispeva k dodani vrednosti razvoja obmejnega območja, saj se lahko skupni problemi rešujejo skupaj in s tem prispevajo k povečanemu medsebojnemu spoštovanju, toleranci in razumevanju ter s tem prispevajo k evropski integraciji.

Obe strani sta izpostavili pomembno vlogo manjšin, ki so na celotnem obmejnem območju nepogrešljiv partner pri iskanju novih razvojnih priložnosti izven meja in oblikovanju skupnih razvojnih rešitev znotraj celotnega obmejnega prostora. Njihovo dobro poznavanje socialno-ekonomskih razmer na obeh straneh obmejnega območja in znanje jezika sta dobra podlaga za poglobitev možnosti povezovanja, kar ima na koncu, in to je najpomembneje, pozitiven učinek na kvaliteto življenja na obeh straneh meje.

Na plenarnem zasedanju obeh vlad je minister predstavil zaključke delovnega omizja in izpostavil, da manjšini na obeh straneh meje ne predstavljata problema, temveč sta del rešitve za skupni razvoj regije.

Besedilo: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Mateja Župan


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo