Minister Žmavc na 50-letnici Kanadsko slovenskega društva Calgary


Avtor: slovenci Datum: 2745 dni nazaj.


V soboto, 4. junija 2016, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v okviru svojega gostovanja v Kanadi obiskal dijake slovenske sobotne šole v Torontu. Skupina 14 mladih potomk in potomcev slovenskih izseljencev se v kratkem odpravlja v Slovenijo, kjer se bodo udeležili poletnega tečaja slovenskega jezika. Pred odhodom so naredili zanimivo domačo nalogo, vsak je opravil s svojim dedkom ali babico intervju in napisal življenjsko zgodbo, iz česar so nato naredili tudi razstavo.

DSC_0377
Ministra je ta dan pot vodila proti zahodu Kanade, v Calgary, kjer je Kanadsko slovensko društvo Calgary slovesno obeležilo 50-letnico delovanja. Minister Žmavc, ki je prvi minister za Slovence po svetu, ki je obiskal to društvo, se je rojakom zahvalil za zvestobo slovenstvu skozi pol stoletja, pa tudi za podporo, ki so jo matični domovini izkazali v času osamosvajanja pred 25 leti.

DSC_0270
Društvu na čelu s predsednikom Jožetom Horvatom je ob tej priložnosti izročil tudi priznanje urada.  V zelo bogatem kulturnem programu je po kakovosti izstopala folklorna skupina Triglav iz Winnipega, večjega mesta v osrednjem predelu Kanade. Ker pa društvo praznuje letos 65-letnico delovanja, so tudi ti gostje prejeli priznanje Urada.
Minister Žmavc se je ob tej priložnosti med drugimi srečal tudi s prvim častnim konzulom RS v Calgaryju Alanom Rossom ter z Joeom Cecijem, ministrom province Manitoba, pristojnim za finance. Častni gost živi v okraju, kjer je slovenski klub, in je med tamkajšnjimi Slovenci zelo priljubljen. Društvu so čestitali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič ter preko videoposnetka nekateri politiki iz province.

DSC_0293
Društvo je sicer med redkimi, ki mu članstvo narašča, na novo je začelo s slovensko šolo, zaznati pa je tudi povečanje zanimanja med mlajšimi generacijami.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo