Minister Žmavc na obisku pri Slovenski mizi


Avtor: U.S. Datum: 2372 dni nazaj.


Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je 18. oktobra, drugi dan delovnega obiska na zahodu Severne Amerike, obiskal slovensko društvo Slovenska miza v Seattlu. Društvo deluje sedem let in je posebnega pomena, saj je eno redkih v tem delu ZDA.

Mladi potomec slovenskih izseljencev se v čisti slovenščini ministru zahvaljuje za obisk

Mladi potomec slovenskih izseljencev se v čisti slovenščini ministru zahvaljuje za obisk


Minister Žmavc in prof. dr. Biggins si ogledujeta slovensko knjižno zbirko

Minister Žmavc in prof. dr. Biggins si ogledujeta slovensko knjižno zbirko

Prizorišče srečanj je običajno Univerza Washington in tako je bilo tudi tokrat. Prvega obiska ministra oziroma sploh katerega vodje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu se je udeležila skupina rojakov, študentov in tudi profesorjev, predvsem kolegov prof. dr. Michaela Bigginsa. Ta na univerzi med slovanskimi jeziki poučuje tudi slovenščino, z leti pa je v univerzitetni knjižnici oblikoval slovensko knjižno zbirko s kar okoli 7.000 deli.

Profesor, ki po rodu sploh ni Slovenec, govori brezhibno slovensko in je zelo pomemben prevajalec slovenskih del v angleščino (dela Draga Jančarja, Bartolov Alamut idr.), okrog sebe pa združuje tako starejše pripadnike slovenske skupnosti, sicer organizirane v društvu Slovenska miza, kot študente in druge mlade slovenskega ali tudi ne-slovenskega rodu.

Minister Žmavc se je z njim in s študenti ter ostalimi pogovarjal o možnostih nadaljnjega sodelovanja z društvom in pa o možnostih razvoja slovenistike na tej univerzi ter o izmenjavah študentov in profesorjev med Seattlom in Slovenijo.

USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo