Minister Žmavc: “Optimističen, da bo tekst sprejemljiv”


Avtor: U.S. Datum: 2571 dni nazaj.


Do velike noči naj bi bilo na mizi dokončno besedilo za novo koroško ustavo. Slovenija verjame v to, da bo slovenska narodna skupnost omenjena v sprejemljivi obliki, pravi minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc

Sprejetje v deželnem zboru še pred poletjem

Dokončni osnutek besedila za novo deželno ustavo bo na mizi do Velike noči, nato bo šel okoli 170 strani obsegajoči predlog še v zadnje preverjanje, nakar ga bo predvidoma še pred poletjem sprejel koroški deželni zbor, potrebna je dvotretjinska večina. Ta je sicer zagotovljena z glasovi rdeče-črno-zelene koalicije.

Ker pa je ljudska stranka (ÖVP) odstopila od lastnega predloga, da bi v ustavo zapisali "skrb dežele in občin tako za nemško kot slovensko govoreče prebivalce Koroške", je sledil nov kompromisni predlog, ki prvič po letu 1918 predvideva omembo slovenske narodne skupnosti v deželni ustavi, hkrati pa uvaja tudi odstavek o zgolj "nemščini kot deželnem jeziku".

Formulacija "Deželni jezik je nemščina" buri duhove

Prav ta stavek je spet razburil duhove, za slovensko narodno skupnost je tak zapis nesprejemljiv, krovne organizacije so zahtevale in zahtevajo tudi omembo slovenščine, kar zagovarjajo tudi številni ustavni strokovnjaki in politiki.

Tudi uradna Slovenija se je vključila v diskusijo in tako je pred kratkim v pogovoru s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem (SPÖ) v Celovcu o tej tematiki razpravljal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. In po zadnjih informacijah se sedaj kuje formulacija, ki bi lahko ta gordijski vozel presekala. V to upa tudi minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Minister Žmavc je optimističen, da bo na koncu obveljalo besedilo v deželni ustavi, ki bo sprejemljivo za vse.

ORF


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo