Ministra Žmavc in Židan sklenila dogovor o sodelovanju pri projektu “Vzorčna turistično – izobraževalna kmetija Gorski kotar”


Avtor: U.S. Datum: 2330 dni nazaj.


V sredo, 19. julija 2017, sta minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisala dogovor o skupni podpori, pristopu in zagotovitvi sredstev za realizacijo projekta vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar.

Minister G. Žmavc, Zoran Ožbolt, predsednik Kmetijsko izobraževalne skupnosti Gorski kotar, minister D. Židan

Minister Gorazd Žmavc, Zoran Ožbolt, predsednik Kmetijsko izobraževalne skupnosti Gorski kotar, minister Dejan Židan.

Projekt, ki bo izpeljan v Prezidu na Hrvaškem v sodelovanju s Kmetijsko-izobraževalno skupnostjo "Gorski kotar" (KIS Gorski kotar), zajema nakup in obnovo gospodarskih objektov in kmetijskih zemljišč ter vzpostavitev in ureditev turističnih kapacitet v obdobju 2017 – 2020.

Ministrstvi bosta polovično financirali investicijo, vsako v višini skoraj 250.000,00 EUR, in bo to predstavljalo največjo investicijo Republike Slovenije v razvoj, delovanje in povezovanje slovenske skupnosti v Gorskem kotarju doslej. Obenem je ta dogovor sklenjen prav ob 10. obletnici delovanja Slovenskega kulturnega društva "Gorski kotar", iz katerega je pozneje nastal tudi KIS Gorski kotar, ki je do sedaj skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – Zavod Ljubljana izvedel že vrsto strokovno–izobraževalnih seminarjev in delavnic.

Cilj projekta je prenos dobrih praks iz Slovenije v ta slovensko–hrvaški obmejni prostor za izboljšanje življenjskega standarda tamkajšnjega slovenskega podeželskega prebivalstva in ekonomsko oživitev teh krajev, da bi se slednji in tam živeča slovenska skupnost uveljavili v širšem regionalnem prostoru Hrvaške in Slovenije ter vključevanje mladih v izobraževalne seminarje in delavnice, na področju kmetijstva, turizma, kulinarike in trajnostnega razvoja in predvsem pritegnitev mladih k vračanju in ustvarjanju življenja v teh krajih. Vzorčna kmetija bo delovala kot ključni razvojno-izobraževalni center na področju kmetijstva, turizma, kulinarike in promocije slovenske skupnosti, kulturne in naravne dediščine in bo ključna točka za delovanje in bodoči razvoj tamkajšnje slovenske skupnosti ter njeno povezovanje z drugimi interesnimi skupinami v Gorskem kotarju, Sloveniji in slovenskimi skupnostmi v sosednjih državah.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo